KD-politiker vill ha ännu skarpare politik mot invandring än partiledningen – ”man måste genomgå assimileringen för att kunna integrera sig”.
Flera kristdemokrater vill gå betydligt längre än partiledningen i politiken mot invandring, rapporterar Sveriges radio. Vissa talar till exempel öppet om ”assimilering”, ett språkbruk som annars är förknippat med Sverigedemokraterna och ännu mer högerextrema grupper.
– Man måste lära sig språket och man måste lära sig den svenska kulturen. Man måste genomgå assimileringen för att kunna integrera sig. Man måste lära de som kommer till Sverige att umgås, säger Janis Salts, kristdemokratisk lokalpolitiker från Tyresö till Sveriges radio.
Karin Lunde (KD), från Eslöv, tycker att invandrare tar hit alldeles för många anhöriga.
– De får ta hit de närmaste, sedan får det räcka. Sedan ska de lära sig svenska och det är ju många som inte gör det, säger hon till Sveriges radio.
Bengt Sjöberg, KD-ordförande i Filipstad som tidigare uttalat sig positivt om invandring, är nu oroad för partiets framtid.
– Det här var sådana argument som man hör från främlingsfientligt håll vanligtvis. Vi har en stor utmaning framför oss i KD, säger han till Dagens Arena.
– Ankarberg skyller på okunskap, det är väl en bit i det hela, men man kan inte bara skylla på det. Det finns väldigt mycket främlingsfientlighet och rädsla i dagens samhälle. Även kristna faller in i det här att dra alla muslimer över en kam, säger Bengt Sjöberg.
Dagens uttalanden tillsammans med Sara Skyttedal, ordförande för KDU:s, liknelse mellan invandringen och en skogsbrand, oroar Bengt Sjöberg. Men han är beredd att motarbeta de åsikterna.
– Jag är inte rädd för att upplysa om främlingsfientlighet och inte hoppa på det här tåget, för mig som kristdemokrat är det kärleksbudskapet omsatt till praktisk handling som betyder något. Inte bara snack med fina ord, säger han.
Sara Skyttedal har tidigare även skrivit en uppmärksammad debattartikel med rubriken ”Islamismen är största hotet mot demokratin”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.