Vårdnadsbidraget cementerade könsroller, skapade stora löneskillnader och bidrog till ojämställda relationer. Nu vill KD återinföra det kritiserade bidraget. Och slopa de vikta föräldradagarna.
Sedan januari 2016 kan familjer inte längre få vårdnadsbidrag för att ta hand om sina barn i hemmet. Regeringen avskaffade vårdnadsbidraget på grund av att det var en stor bidragande faktor till ojämlikhet mellan könen – med ökade löneskillnader och cementerade könsroller som konsekvens. Framförallt drabbades kvinnor med utländsk bakgrund.
Nu vill Kristdemokraterna återinföra det kritiserade bidraget. Och dessutom höja det från 3 000 kronor i månaden, som det låg på under alliansens tid, till 6 000 kronor i månaden per barn. Partiledare Ebba Busch Thor kallar det nya bidraget för barnomsorgspeng. Den ska kunna betalas ut till föräldrar som tar hand om enbart sina egna barn i hemmet.
Förslaget är en del av partiets skuggbudget. Kristdemokraterna vill också slopa de 90 föräldradagar som i dagsläget är vikta åt respektive partner och att föräldrar ska kunna vara lediga samtidigt under hela föräldraledigheten, inte bara under 30 dagar som i dag är max.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.