Författaren Kerstin Lundell blev tystad och fråntagen mikrofonen när hon uttalade kritik på Lundin Petroleums bolagsstämma.
– Nu hänger en smocka i luften tänkte jag, säger hon.
Författaren och journalisten Kerstin Lundell, som granskat Lundin Petroleums verksamhet i Afrika i boken ”Affärer i blod och olja”, befann sig under torsdagen på företagets bolagsstämma i Stockholm. I researchsyfte äger Kerstin Lundell sedan ett antal år tillbaka en aktie i bolaget.
Under stämman reagerade Kerstin Lundell på att de aktieägare, bland annat Folksam, som framförde kritik mot bolaget blev utskrattade och utbuade. Hon tyckte också att ledningen lite väl lättvindigt viftade bort den kritik och de anklagelser om människorättsbrott som riktats mot bolaget.
Under frågestunden begärde således Kerstin Lundell ordet.
– Först hade jag svårt att få ordet. Men det var en gentleman bredvid mig som också började vifta och till slut vandrade mikrofonen bort till mig, säger hon.
– Ni som buar bör tänka på att den här kritiken även kommer från FN och framförs i flera FN-rapporter, sa jag. Men då blev jag genast avbruten av Ian Lundin som började säga emot. Han sa att den här FN-rapportören aldrig ha varit på plats och inte vet vad han pratar om och så vidare, säger hon.
Kerstin Lundell svarade att hon tyckte att Ian Lundin hade fel. Hon påpekade därefter att det även funnits graverande uppgifter om människorättsbrott i Etiopien i läckta amerikanska regeringsdokument.
– Det var då jag blev avbruten: Nu får du inte prata mer. Vi är trötta på att höra dina lögner. Nu får det vara nog, sätt dig, sa Ian Lundin till mig, säger hon.
– Sen kom det fram en stor kvinna och skulle rycka mikrofonen från mig. Jag frågade faktiskt kvinnan om hon tänkte ta mikrofonen med våld. Då skrattade hon lite grann, säger hon.
– Jag upplevde situationen som aggressiv och tänkte att, jaja, här hänger en smocka och säkerhetsvakter i luften så det är väl bäst att jag lämnar ifrån mig mikrofonen, säger hon.
– Så viktigt var det inte för mig. Men jag ville informera aktieägarna om att de inte ska ta så lätt på anklagelserna och skratta och bua åt kritikerna, som man gjorde. Jag ville informera om att de faktiskt riskerar att göra bort sig om de går ut för hårt, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.