Enligt LO:s rapport om svenskarnas semestervanor hade 60 procent av befolkningen gjort en semesterresa på minst en vecka de senaste tolv månaderna. Det skriver LO-tidningen.
Men bakom den siffran döljs stora klasskillnader. Medan 74 procent av de högre tjänstemännen hade rest hade bara 49 procent av arbetarna gjort det. Då är både utrikes och inrikes resor inräknade, även campingsemester och besök hos släkt och vänner.
Ojämlikheten finns också när det gäller tillgång till fritidsboende i form av hus eller husvagn.
Men det finns också en grupp som varken har rest eller har tillgång till fritidshus. För samtliga arbetare är den siffran 28 procent, i gruppen ”ej facklärda arbetare” är andelen 32 procent – var tredje person.
Andelen arbetare som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus har legat omkring 30 procent ända sedan 1984. Samtidigt har reallönerna under samma period stigit nästan oavbrutet.
– Visst har lönerna ökat, men det har också lönespridningen. Människor som inte har fast anställning har svårt att resa på semester. Är du timvikarie kanske du inte kan ta ut semester alls, säger rapportförfattaren Mats Larsson till LO-tidningen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.