Kanada hoppar av Kyotoprotokollet. ”Det är olyckligt, men inte förvånande”, säger Naturskyddsföreningens Svante Axelsson.

Efter långdragna klimatförhandlingar i Durban enades man till slut på lördagen att förlänga Kyotoavtalet till 2015. Avtalet skulle egentligen ha löpt ut nästa år och världen skulle därmed stå utan bindande åtgärder för globala utsläppsminskningar.

Att förhandlingarna ledde fram till en förlängning av avtalet sågs därmed som en liten framgång i de annars stapplande förhandlingarna. Men knappt hann slutsatserna kallna innan Kanada meddelade att man lämnar Kyotoprotokollet.

Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menar att Kanadas avhopp var väntat.
– Tyvärr var det föga förvånande. Den internationella respekten för Kanada vid klimatförhandlingarna har sjunkit eftersom regeringen vid flera tillfällen har gjort bort sig. De hade också annonserat att de skulle göra så här, säger han till Dagens Arena.

– Men det är tråkigt och olyckligt att de lämnar avtalet. Kyotoprotokollet är det fungerande avtal vi har.

När Kanadas miljöminister, Peter Kent, i går på en presskonferens meddelade att hans land skulle lämna Kyotoprotokollet var förklaringen att landet skulle tvingas köpa koldioxidkrediter för 14 miljarder dollar om man höll fast vid avtalet.

Detta eftersom landet ligger lång efter i att möta de uppsatta målen. Redan för fyra år sedan deklarerade den högerkonservativa regeringen att man inte skulle uppnå sina klimatambitioner.

– Att Kanada skulle ha behövt betala 14 miljarder dollar om de stannat kvar i avtalet visar varför det är så viktigt med ett legalt bindande avtal. Med ett sådant avtal finns det möjlighet till sanktioner, och det visar att Kyotoavtalet har muskler, säger Svante Axelsson.

I utsläppsminskningar, får det någon betydelse att Kanada hoppar av?
– Egentligen inte, eftersom de passerat långt över gränsen i utsläppsökningar. Utan det handlar mer om att skydda avtalet så att det inte krackelerar helt och hållet. Sedan är det tyvärr så att Kanada är ett jättedåligt land i klimatsammanhang just nu.

Vad innebär det här för klimatförhandlingsprocessen?
– Det är viktigt att Kyotoavtalet nu fortgår. För även om vi har andra spår i förhandlingarna som kan leda fram till ett avtal 2015 så är det en bra gardering ifall de diskussionerna skulle misslyckas.

– Det finns ju alltid en risk att om ett land hoppar av så följer andra efter. De länder jag framför allt tänker på är Japan och Ryssland, eftersom de har varit starkt negativa till Kyotoavtalet. Men jag tror inte att den risken är så stor.