skolattack Den man i 25-årsåldern som gick till knivattack på en skola i Varberg på torsdagen hade laddat upp ett klipp på Trollhätte-mördaren Anton Lundin Pettersson. Det avslöjade Expo igår. Dagens Arena pratar med Jonathan Leman på Expo om hur dådet ska tolkas.
På torsdagsförmiddagen gick en man i 25-årsåldern in på Peder Skrivares skola, ett gymnasium, i Varberg beväpnad med kniv och yxa, enligt uppgift. Han ska ha varit maskerad, och en elev ska ha skadats i handen. Mannen ska enligt polisen också ha tänt eld i ett soprum. Han häktades på fredagen misstänkt för förberedelse till mord, grovt olaga hot, misshandel och förberedelse till grov mordbrand. Mannen nekar till brott.
Tidskriften Expo kunde på torsdagen avslöja att den misstänkte mannen delat högerextremt material på sin Facebook-sida. Men Jonathan Leman, researcher på Expo, är ännu försiktig med att dra några slutsatser om högerextrema motiv.
– Det finns två intressanta spår här: en skolmördarkontext och en högerextrem kontext. Anton Lundin Pettersson är både Sveriges skolmördare och en rasistisk gärningsman. Problemet är att om någon nu uppmärksammar oss på Trollhättan-dådet blir frågan: är det skolmord, högerextremism eller en kombination av båda som är den huvudsakliga drivkraften? Indicierna pekar i en riktning men vi får vara ödmjuka inför att vi inte har hela bilden, säger Jonathan Leman.
Expo berättade igår att gärningsmannen dagen innan hade delat ett klipp med högerextremistiska aktivister som pratar politik i Almedalen, på sin Facebook-sida. Samma morgon hade han delat ett klipp om Anton Lundin Pettersson, som mördade tre personer på en skola i Trollhättan, samt ett klipp med låten »Goodbye cruel world«.
– Saker kan sammanfalla utan att de alltid behöver vara motiv och orsak. Med det sagt är det helt klart intressant att han delade det här innan han gav sig av.
Under förra året ska han också ha använt den högerextrema slogan »White lives matter«, 25-åringen är inte tidigare känd för Expo.
– Det verkar finnas högerextrema sympatier hos honom, men han verkar inte ha kopplingar till någon högerextrem gruppering. Det högerextrema verkar inte ha varit en stor del av hans liv på sociala medier, utan det han delat handlar mer om gaming och vanlig, icke-högerextrem musik, säger Jonathan Leman.
Även om Expo menar att vi i nuläget inte vet om dådet i Varberg hade högerextrema motiv, sker händelsen i en kontext när säkerhetstjänster i fler och fler länder runtom i världen flaggar för en ökad risk för ensamma, högerextrema gärningsmän som kan begå våldsdåd.
– Vi hade i veckan två ungdomar som dömdes för ett ekofascistiskt dåd, i Nacka tingsrätt. Det här är en del av internationell trend med en förstärkt högerextrem hotbild i bland annat USA, Tyskland och Sverige. Det finns en oro för att den högerextrema miljön växer. Vi ser hur räckvidden har ökat för högerextrema grupper, och där är sociala medier jätteviktigt.
Är högerextrema grupperingar delaktiga i att uppmuntra ensamma gärningsmän till våldsdåd?
– Ja, delvis. Efter Trollhättan-dådet spred en grupp bilder på Anton Lundin Pettersson som ett hjälteporträtt. Det finns också exempel där man uttrycker förståelse för ett dåd, till exempel attentatet i Christchurch, och är tydlig med att man inte fördömer men lägger till: ”men det är inte NMR:s väg”, eller liknande. Men om man går in på interna kanaler så ser man att det bara är förtjusning och beundran för de här dåden. Andra grupperingar ser de här terrorattentaten mer som kontraproduktiva. Men det alla har gemensamt är att de lyfter av skulden från gärningsmannen och lägger den på sina politiska motståndare, säger Jonathan Leman.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.