En allvarlig politisk situation råder i Sverige. När de demokratiska partierna vägrar att samarbeta, ökar risken för att perifera partier som SD går fram, menar Anna-Lena Lodenius.
Anna-Lena Lodenius är journalist och författare som specialiserat sig på högerextremism och nationalistiska rörelser. Hon beskriver den politiska situationen i Sverige som mycket allvarlig.
– Det är kolossalt oansvarigt av allianspartierna att de inte velat försöka samarbeta med Stefan Löfven i detta läge, säger Anna-Lena Lodenius.
Trots att alliansen är försvagad, särskilt internt i Moderaterna, har deras retorik varit konfrontativ och hård mot regeringen. Det är tveksamt om taktiken att framstå som ett starkt regeringsalternativ fungerar.
– Om vi vänder på det, kan de yttre tecknen på enighet och styrka som de vill förmedla, vara ett svaghetstecken. De har inte förstått hur de ska handskas med situationen. Om Fredrik Reinfeldt hade varit kvar, hade han kanske med sin erfarenhet och inställning kunnat hitta en annan väg att möta regeringen, säger Anna-Lena Lodenius.
Anna-Lena Lodenius menar att när politiker uppträder som maktfullkomliga, tjänar partier i periferin som Sverigedemokraterna på det.
– Jag hoppas att jag har fel, men jag tror att Sverigedemokraterna vinner på ett extra val. De är underskattade i svensk politik, särskilt Mattias Karlsson.
Anna-Lena Lodenius har intervjuat den vikarierande partiledaren åtskilliga timmar och säger att det är hans ideologi som genomsyrar allt som Jimmie Åkesson framfört genom åren.
– Mattias Karlsson är farlig för han väcker sympati, han framstår som helt vanlig. Men det är han som är ideologen. Mattias Karlsson har viskat i Jimmie Åkessons öron i många år. Det är hans ord som hörts i Jimmie Åkessons mun, inte tvärtom, säger Anna-Lena Lodenius.
Hon tror att både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson kommer att fungera väl i den valrörelse som väntar nu.
– Jimmie Åkesson är en van debattör och retoriskt skicklig, men mer av en populistpolitiker. Mattias Karlsson börjar bli varm i kläderna nu. Och om Jimmie Åkesson ens ska komma tillbaka innan valet, måste han vara helt frisk. Att verka fysiskt svag gynnar inte honom.
13 procent röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet i september, men Anna-Lena Lodenius tror att de kan gå upp till 18 procent i ett extra val den 22 mars 2015.
– Det som talar emot att SD växer är att de framstår som ett enfrågeparti, inte minst efter Mattias Karlssons presskonferens inför budgetomröstningen, när han bara talade om invandring. Om partiet trots det utspelet växer är det på grund av de andras svaghet, inte SD:s styrka.
De flesta svenskar är inte negativt inställda till ett mångkulturellt samhälle, däremot är de oroliga för hur ett ökat flyktingmottagande påverkar deras egen vardag ekonomiskt, enligt Anna-Lena Lodenius. Men blickar vi ut i Europa och jämför utvecklingen i Sverige tyder allt på att SD kommer att växa, säger hon.
– Vi har en totalt ny verklighet i politiken. Så här ser det ut på många håll i resten av Europa, men vi trodde nog att vi var ett undantag. Tvärtom måste vi nu inse att Sverige följer den utvecklingen.
Anna-Lena Lodenius pekar på hur det ser ut i Danmark, Norge, Österrike och Holland, där man varit tvungen att hitta sätt att samarbeta på nya sätt. Att Dansk Folkeparti i Danmark gått så bra, tror hon beror på att de är mycket bredare i sina frågor än SD.
– SD kommer så länge de profilerar sig på invandringsfrågan bara kunna ställa till oreda för resten, utan något direkt inflytande. Därför finns det inget att välja på. Vi måste samarbeta över blockgränserna.
Det råder inget tvivel om att uppstickarpartierna vinner fotfäste runt om i Europa. Det gör majoritetsstyren mindre och mindre realistiska.
– I ett extra val kommer jag inte bli förvånad om Feministiskt initiativ går framåt ihop med SD. Och då har vi ännu svårare att få majoritet, säger Anna-Lena Lodenius.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.