Foto: Scanbox

The Penguin Lessons

Betyg: 3/5

Film “The Penguin Lessons” är en underhållande bioupplevelse, med en allvarsam ton. Det tycker Jon Andersson som sett den brittiska komedin med Steve Coogan i huvudrollen. 

Den brittiske läraren Tom (Steve Coogan) kommer till Argentina precis före militärkuppen 1976. Hans uppgift är att undervisa de bortskämda överklassbarnen på St. Georges College i engelska. När militärkuppen sker en kort tid efter att Tom anlänt stänger skolan ner under en vecka. Han bestämmer sig då för att åka på semester till Uruguay. Där träffar han en kvinna på en nattklubb. Under en promenad på stranden efter stängningsdags hittar de en oljeskadad pingvin vid vattenbrynet. För att imponera på kvinnan, som han hoppas ha sex med, tar Tom med sig pingvinen till sitt hotellrum. Men när de tvättat pingvinen ångrar sig kvinnan och berättar för Tom att hon är gift. Hon lämnar hotellrummet hastigt och Tom blir kvar med pingvinen, som han bestämmer sig att försöka bli av med så snabbt som möjligt. 

Komisk fingertoppskänsla

Att göra sig av med pingvinen ska dock visa sig vara lättare sagt än gjort. När Tom nästa dag försöker lämna den nere vid vattnet följer pingvinen i stället efter Tom och vägrar vika från hans sida. Det slutar med att Tom tar med sig den hem till skolan i Argentina, där han måste se till att dölja den från skolans barske rektor. Samtidigt inser Tom efter ett tag att han kan använda pingvinen som ett redskap i undervisningen. Det är grundstoryn i Peter Cattaneos “The Penguin Lessons”, som har svensk premiär på långfredagen.

Björn Gustafsson och Steve Coogan i “The Penguin Lessons”.  Foto: Scanbox

 

Storyn känns till en början både ganska löjlig och tunn. Hur ska detta hålla för en nästan två timmar lång film?  Men det går faktiskt bättre än man kan tro. Det finns flera skäl till det. Mycket har att göra med Steve Coogans komiska fingertoppskänsla. Coogan lyckas på ett övertygande sätt göra Tom till en levande människa av kött och blod, som rymmer både komik och tragik.

Sann historia

Filmen tar upp allvarliga frågor som militärregimens brutala kidnappningar av oppositionella, vilket ger den en känslomässig udd. Tom som först inte vill blanda sig i politiken bestämmer sig till slut för att göra något, då en av de anställda på skolan blir kidnappad av militären. Kan pingvinen möjligen ha något med Toms nyvunna engagemang att göra?

Är ni ute efter en underhållande bioupplevelse, med en allvarsam ton är det här helt rätt film. Det som också bidrar till att “The Penguin Lessons” till slut blir riktigt bra är att den bygger på en sann historia. Hade jag inte vetat att det som skildras i filmen hänt på riktigt hade jag nog avfärdat den som alltför osannolik. Lägg därtill fina birollsprestationer från Jonathan Pryce, Vivian El Jaber och svenske Björn Gustafsson. Det snygga fotot och de skickligt återskapade 70-talsmiljöerna bidrar också till filmens kvalitet.

“The Penguin Lessons” är en perfekt film att se med nära och kära under påskhelgen. Att betyget inte blir ännu högre har att göra med att filmen aldrig helt lyckas lyfta från det lättviktiga. Kanske är det heller inte meningen. Som underhållning för en bred publik fungerar “The Penguin Lessons” alldeles utmärkt. Det är vackert så.