Att eleverna sviker gymnasiets vård- och omsorgsprogram borde inte vara någon nyhet för utbildningsminister Jan Björklund. Det anser Kommunals ordförande Annelie Nordström.
För att stärka gymnasiets vård- och omsorgsprogram tillsattes en statlig utredning på måndagen av utbildningsminister Jan Björklund (FP). Utbildningsinriktningen har under en tidsperiod präglats av färre sökande. Sökantalet sjönk ytterligare när den nya gymnasiereformen trädde i kraft och yrkesförberedande utbildningar inte längre med automatik gav högskolebehörighet.
På fackförbundet Kommunal menar dock ordförande Annelie Nordström att det låga sökantalet inte borde vara någon nyhet för Björklund.
– Han hade bara kunnat fråga oss eller ha läst vårt remissyttrande lite noggrannare så hade han förstått att han var ute på fel väg. På alla sätt hade han helt fel från början, säger Nordström.
Utredningen ska särskilt titta på möjligheten att utforma en särskild undersköterskeexamen och om vård- och omsorgsprogrammet kan få en särskild inriktning som leder vidare till sjuksköterskeprogrammet.
– Det är klart att det är jäkligt klantigt att många människor har fått lida för det här. Men det är bättre att syndaren vaknar sent än aldrig, säger Annelie Nordström, samtidigt som hon poängterar att den här typen av åtgärder inte kommer att lösa grundproblemet.
– Man får inte en attraktivare vårdbransch genom de insatser som Björklund nu föreslår. Att eleverna sviker vård- och omsorgsprogrammet handlar i väldigt stor utsträckning om de usla villkor som personalen har i de branscherna. Man vill inte satsa på en utbildning som leder till ett jobb i en bransch som är så utsatt som den är.
Kommunals remissvar till gymnasieutredningen kan hittas här >>
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.