Barbara Holsbeck fick besök av 35 personer från hemtjänsten på två veckor. Den stora personalomsättningen är ett av hemtjänstens största problem, säger Anna Werkelin Ahlin, Kommunal.
På onsdag sänder SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om villkoren för både äldre och personal i hemtjänsten. I programmet får vi bland annat möta Barbara Holsbeck, som fick besök av 35 personer från hemtjänsten på två veckor.
– Det är hemskt. Hemskt! Jag vet aldrig vem som kommer. Jag vill veta vem som kommer imorgon och ska duscha mig. Men om jag ringer så svarar de inte, säger hon till Uppdrag granskning.
Göteborgs kommun lovar att de ska meddela varje gång en ny person ska besöka vårdtagaren, men Barbara Holsbeck har aldrig fått något sådant samtal. Anna Werkelin Ahlin, utredare och statistiker på Kommunal, känner igen det som beskrivs i programmet.
– Det är inte alls bra. Kontinuiteten är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna och handlar också om att personalen ska få rimliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Bara när det skapas trygga relationer och man får chans att lära känna varandra kan det bli kvalitet i mötet. Det är svårt med en så stor omsättning av personal, säger hon.
Anna Werkelin Ahlin säger att det är viktigt att visa på den komplexitet som yrket innebär.
– Synen på att vem som helst kan jobba inom omsorgsyrken stämmer över huvud taget inte. Det ställer höga krav – man jobbar ofta ensam och går in i situationer som man på förhand inte vet vad de kommer att innebära.
Kommunal vill utreda möjligheterna till att införa legitimation för undersköterskor och föreslår även ett teamarbete för att förbättra situationen i hemtjänsten. Där skulle exempelvis arbetsterapeuter, fysioterapeuter, sjuksköterskor och undersköterskor jobba tillsammans.
– Undersköterskorna skulle utgöra navet i ett sådant team, de måste få mycket större inflytande för att kunna använda sin kunskap och kompetens, säger Anna Werkelin Ahlin.
En av de viktigaste förändringarna som Anna Werkelin Ahlin och Kommunal säger behöver göras är att minska antalet visstidsanställningar.
– Tillsvidareanställning på heltid borde vara grunden. Kommunerna måste också säkra sin medicinska kompetens – våra medlemmar vittnar om att sjuka bor hemma längre, vilket hänger ihop med att det är svårare att få plats på boenden. Man hinner bli väldigt sjuk innan man flyttar, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.