Kommunal vill ha löneökningar på 661 kronor för alla medlemmar och utöver det 400 kronor extra för undersköterskorna.
I dag överlämnar Kommunal sina krav till motparten Sveriges kommuner och landsting, SKL. Kommunal yrkar på löneökningar på minst 661 kronor per månad och heltidsanställd. Således följer man industrins märke. Dessutom vill man ha ett extra påslag för de omkring 150 000 undersköterskorna. Ett krav som stödjs av If Metall.
– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares. Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska. Konsekvensen blir att det i Sverige 2015 faktiskt värderas högre att ta hand om maskiner än om människor. Det är en värdediskriminering som inte är acceptabel, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.
Utöver lönekraven vill Kommunal att en plan över hur rätt till heltid ska genomföras skrivs in i avtalet.
– I Kommunals yrken har färre än hälften heltidsanställningar. Att så många deltidsarbetar leder till att många har svårt att försörja sig under yrkeslivet men också som pensionär. Därför är det så viktigt att införa heltid som norm, säger Lenita Granlund.
Huruvida det finns extra pengar till undersköterskor kan inte Heléne Fritzon, SKL:s ordförande i förhandlingsdelegationen, svara på-
– Nu går vi in i förhandlingar och utgångspunkten är att vi förhåller oss till den konkurrensutsatta sektorn, och märket är viktigt i de diskussionerna. Sedan får vi se hur vi inom den ramen kan arbeta för viktiga yrkesgrupper där naturligtvis undersköterskor är en, säger hon till Ekot.
På måndagsmorgonen utväxlade också industrins parter sina krav. Både fack och arbetsgivare är överens om att “vårda märket” och satsa på ett ettårigt avtal.
Under våren inleds avtalsförhandlingarna och syftet är att träffa nya avtal avtal innan 1 april 2016.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.