Bostadsbrist Trots att de inte har någonstans att ta vägen *säger det kommunala bostadsbolaget upp barnfamiljer i Sundbyberg.
Sedan 2014 bor Awaet Habtemariam och hennes familj hos det kommunala fastighetsbolaget Förvaltarna i Sundbyberg. Nu bryter bolaget familjens kontrakt, trots att familjen inte har någonstans att ta vägen. På samma gata tvingas ytterligare fyra familjer att lämna sina hem, skriver DN-Stockholm.
Familjen har ett så kallat korttidskontrakt, ett avtal som inte innehåller någon besittningsrätt. Ett bostadsbolag kan efter sex månader säga upp kontraktet utan att hyresgästen har rätt att överklaga. Men i väntan på renovering blir många boende kvar längre än så. För barnfamiljer kan situationen bli problematisk, barnen i familjen Haptemariam har börjat skolan, skaffat vänner och känner sig hemma i området.
– De är små och har massa kompisar här. Om vi tvingas flytta kommer hela deras sociala liv försvinna, berättar familjens äldste son till DN.
Dagens Arena har tidigare skrivit om Nollvisionen mot barnvräkingar som infördes 2007. Också Sundbybergs kommun har en särskild handlingsplan mot hemlöshet- “Inga barn ska behöva bli direkt berörda av avhysning”. Trots det har familjen erhållit liten hjälp från socialtjänsten, enligt Awet var budskapet tydligt: Du ansvarar själv för att hitta boende, vi kan inte hjälpa dig
Enligt Socialtjänstlagen ska också särskild hänsyn tas till barnens bästa i samband med avhysning. Men Enligt Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen, erbjuder lagen litet skydd för barnfamiljer.
– Det kan jag säga på en gång att det är bara ett jävla skitsnack, barnperspektivet håller inte i hyresnämnden. Vi har försökt att hänvisa till såväl FN-kommissionen och EU-regler, men det kommer man inte långt med, säger säger Wikström till Dagens Arena.
Mer än var tionde lägenhet som förmedlas av bostadsförmedlingen i Stockholm hyrs ut över begränsad tid- och antalet korttidskontrakt har ökat.
År 2000 förmedlades bara ett fåtal korttidskontrakt av bostadsförmedlingen i Stockholm. 2016 hade antalet ökat till 1080, vilket är nära var tionde förmedlad lägenhet hos bostadsförmedlingen.
Hyresgästföreningen menar att korttidskontrakten kan vara bra, särskilt som en möjlighet för unga att få en första lägenhet. Men för barnfamiljer kan boendeformen bli särskilt komplicerad när familjen tvingas bryta upp. Susann Wikström tycker därför att skötsamma hyresgäster borde kunna erbjudas återflyttning.
– Jag kan förstå bostadsbolagen, man gör inga undantag för då riskerar man gå i strid med sitt ramverk. Men dagens regler är fyrkantiga, skötsamma hyresgäster borde åtminstone kunna få en återflyttningsmöjlighet efter renoveringen, säger Wikström.
Den 14 maj löper kontraktet ut, efter det vet inte Awet vart familjen ska ta vägen.
– Om vi inte hittar någonstans att bo kommer vi att stanna kvar och låsa dörren. Jag tar ledigt från jobbet och mina barn får vara hemma från skolan. Det är inget jag vill, men vad ska vi göra.
* När Förvaltaren nu behöver lägenheterna för andra behov sägs kontrakten upp. Uppsägningen gjordes i augusti 2016 – så att hyresgästen har haft tid att hitta ett annat boende.
*Fotnot: Dagens Arena har ändrat artikeln 3/5 13:44 efter kontakter med berörd fastighetsägare. »Det är skötsamma hyresgäster och inte frågan om någon avhysning eller vräkning«, poängterar kommunikationschef Anders Sundqvist i ett mejl.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.