Allvarliga brister förekommer i den lagstiftning som ska garantera att funktionshindrade får den hjälp och det stöd de behöver. Det framkommer i en granskning som Socialstyrelsen har genomfört.
Många kommuner handlar i strid med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Kommuner förhalar beslut för att inte behöva betala en straffavgift. Den funktionshindrade får därför vänta orimligt länge på insatser, enligt Socialstyrelsen. Det finns även en utveckling där allt fler funktionshindrade tvingas dela boende och att den stimulans som erbjuds på boendet är torftig.
Två av de enskilda fall som Socialstyrelsen beskriver där brister i bemötandet av den funktionshindrade lett till allvarliga kränkningar är följande:
En rullstolsburen man hålls på läkares ordination bakbunden med en strumpa för att inte skada sig själv. Detta pågår dag som natt i 25 år. Mannens armar är fria bara korta stunder, som när han duschar, är på toaletten eller åker bil.
En 14-årig pojke med autism låses in i ett bås med betonggolv, kallat ”Mysen”, när personalen tycker att han blir för besvärlig. De pengar som skulle använts till fortbildning av personalen på hemmet sparades tidigare bort i socialnämndens budget.
Socialstyrelsen varnar dock för att risken är överhängande för fler övergrepp än de som upptäckts i granskningen. Personer som omfattas av LSS kan ofta ha svårt att föra sin egen talan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.