Kommunernas kostnader för inhyrd personal har ökat med 40 procent på ett år. Trots den kraftiga ökningen saknar kommunerna en gemensam strategi för att minska beroendet av hyrpersonal.
Kommunernas kostnader för inhyrd personal har ökat med 40 procent på ett år och i vart fjärde kommun har kostnaderna mer än fördubblats, skriver Dagens Samhälle. 2015 köpte landets kommuner tjänster från bemanningsföretag för hela 1,2 miljarder, vilket kan jämföras 758 miljoner för tre år sedan.
Det handlar bland annat om inhyrda socialsekreterare och sjuksköterskor men också lärare.
I exempelvis Stockholm har kostnaderna för inhyrd personal ökat från 100 miljoner 2011 till 250 miljoner 2015.
– Den kraftigaste ökningen har skett inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Vi hyr också in till förskolan, skolan och äldreomsorgen, säger Eva Palmheden Kalms, biträdande chef för personalstrategiska avdelningen till tidningen.
Också landstingens kostnader för inhyrd personal från bemanningsföretag har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2010 har landstingen lagt totalt 16 miljarder kronor på stafettpersonal.
För att minska landstingens beroende av inhyrd personal har landstingens och regionernas respektive landstingsråd gått samman för att ta fram förslag på en lösning. Som tidsplanen ser ut nu kommer förslagen behandlas av SKL:s sjukvårdsdelegation om några veckor och i januari av SKL:s styrelse. Därefter väntas åtgärderna offentliggöras.
Men enligt SKL finns inga planer på att ta fram någon liknande gemensam strategi för kommunerna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.