De akuta miljarder som kommunerna har fått för flyktingmottagandet är ett välkommet bidrag. Men vad kommunerna väljer att lägga pengarna på skiljer sig mycket åt.
De kommuner i Sverige som haft ett särskilt stor flyktingmottagande får dela på nästan 10 akuta miljarder för att underlätta arbetet.
Kommunerna använder pengarna till att förstärka skola, socialtjänst, SFI, bygga stödboenden och integrationsprojekt, visar SvD:s kartläggning. Men regeringens riktlinjer för hur pengarna ska användas öppnar upp för diverse kommunala projekt. I Hedemora kommer man troligtvis använda en del av pengarna till avbetalning på pensionsskulden.
– Det blir troligen överskott och då betalar vi av en del av pensionsskulden för att få mer pengar till välfärd och integration. Så resonerar vi, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Hansson (S), till SvD.
Timbros chefsekonom Jesper Ahlgren är mycket kritisk till regeringens vaga styrning av miljarderna. Men Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, menar att statsbidragen är en kompensation för de kommuner som har haft stora kostnader.
– Vad man har avstått från är väldigt individuellt. Det kan vara alla möjliga saker som man nu tycker att man vill använda pengarna till, säger han till SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.