Landstingen lägger varje år mångmiljonbelopp på att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag. Sedan 2010 har kostnaderna i storstadsregionerna ökat med 87,5 miljoner kronor. Det visar Dagens Arenas granskning.

2010 hyrde Region Skåne in sjuksköterskor från bemanningsföretag till en kostnad av 9,1 miljoner kronor. 2013, hade utgiften ökat till nästan 19,6 miljoner kronor, alltså mer än dubbelt så mycket.

2010 spenderade Västra Götalandsregionen 21 miljoner kronor på inhyrda sjuksköterskor. 2013 hade kostnaden stigit till 34 miljoner kronor. En ökning med 13 miljoner kronor.

Även Stockholm följer trenden. 2010 lade landstinget i Stockholms län 41,1 miljoner kronor på inhyrda sjuksköterskor. 2013 anlitades bemanningsföretag för hela 105 miljoner kronor. En ökning med 155 procent.

Bara den senaste mandatperioden har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat med 87,5 miljoner kronor.

Enligt Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, skulle Stockholms läns landsting kunna anställa omkring 224 sjuksköterskor för de pengar som användes till att hyra in sjuksköterskor från bemanningspersonal under 2013.
– Det är ganska många sjuksköterskor. Men landstinget ses inte som en bra arbetsgivare. Besparingar har gjort att arbetsmiljön på våra sjukhus blivit sämre.

Hon ser också en fara med patientsäkerheten eftersom kontinuiteten i vården får lida när tillfällig personal hyrs in.
– Arbetet för den befintliga personalen blir tyngre eftersom de inhyrda sjuksköterskorna måste introduceras i arbetet, säger hon.

Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd, menar att bemanningsföretag kan vara bra om de används på rätt sätt.
– Att hyra in extra personal vid toppar ser jag inte som ett problem. Det är om man börjar bemanna avdelningar i större omfattning, som vi har sett exempel på, som jag tycker att vi ska sätta stopp för det, säger hon.

Varför ökar kostnaden för inhyrd personal varje år?
– Det är ont om sjuksköterskor. Vi hyr in för att täcka upp vid toppar. Men kostnaden har ökat från en låg nivå. Inhyrd personal utgör enbart en procent av hela bemanningen inom Stockholms läns landsting.

Men sjuksköterskebristen är väl konstant? Varför anställer man inte i stället?
– Sjuksköterskebristen är rätt stor just nu. Det görs en hel del åtgärder för att hantera det. Regeringen har tillsatt extra medel för att öka sjuksköterskeutbildningarna i hela landet, inte minst i Stockholm, säger Anna Starbrink.

Hon ställer sig också frågande till Helene Öbergs påstående om att det skulle gå att anställa 224 sjuksköterskor i stället för att hyra in personal.
– Vart finns de sjuksköterskorna? Helene Öberg får gärna säga vart de är så anställer jag dem gärna.

Även inom Västra Götalandsregionen har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökat de senaste åren. Sören Kviberg (V) är ordförande i personalutskottet. Han menar att orsaken till att kostnaden för inhyrda sjuksköterskor ökat beror på två saker. Delvis regionens närhet till Norge, där sjuksköterskor kan tjäna upp till 7 000 kronor mer i månaden.
– Dessutom råder det brist på specialistsjuksköterskor. För ungefär två år sedan satte vi i gång en satsning på att utbilda specialistsjuksköterskor, men den har inte hunnit ge resultat ännu. Det råder också en stor personalbrist på sjuksköterskor i regionen, säger han.

Sören Kviberg menar att personalbristen i Västra Götalandsregionen bland sjuksköterskor har lett till arbetsmiljöproblem.
– Eftersom det är färre sjuksköterskor ökar stressen för de som arbetar inom regionen. Man får arbeta mer övertid och har svårt att få ut sin semester när man vill.

 

Fakta: Så mycket lägger landstingen på inhyrda sjuksköterskor 

Region Skåne

2013                      19,6 milj kr

2012                      17,1 milj kr

2011                      18,5 milj kr

2010                        9,1 milj kr

 

Västra Götalandsregionen

2013                      34 milj kr

2012                      24 milj kr

2011                      22 milj kr

2010                      21 milj kr

 

Stockholms läns landsting

2013                      105,1 milj kr

2012                        99,7 milj kr

2011                        74,2 milj kr

2010                        41,1 milj kr