Raphael Cohen-Almagor. Foto: Privat/insänt.

Israel/Palestina Krisen i Mellanöstern eskalerar och möjligheterna till fred verkar långt borta. Dagens Arena har pratat med två experter på konflikten mellan Israel och Palestina om utsikterna för fred. Först ut är forskaren och fredsaktivisten Raphael Cohen-Almagor. 

Kriget mellan Hamas och Israel har snart pågått i ett år. Sedan Hamas terrorattack den 7 oktober förra året har tiotusentals människor dödats och den humanitära situationen i Gaza beskrivs som katastrofal. Samtidigt har konflikten mellan Israel och Hizbollah i Libanon eskalerat. 

I fredags dödades Hassan Nassrallah, som styrt Hizbollah i över 30 år, under israeliska attacker mot terrororganisationens högkvarter i Beirut. Nu är frågan hur Iran, Hizbollahs sponsor, kommer att agera.

En lösning på konflikten mellan Israel och Palestina ser allt svårare ut att uppnå. Men nyligen lades det fram ett förslag på en tvåstatslösning av Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert och den tidigare palestinske utrikesministern Nasser al-Qudwa. Där läggs en plan fram som bland annat tar upp hur en uppdelning av Jerusalem kan se ut och hur en korridor mellan Gaza och Västbanken kan upprättas.

Raphael Cohen-Alamagor, professor i politiska studier vid University of Hull, påpekar att planen påminner om det förslag som Ehud Olmert lämnade till Palestinas president Mahmud Abbas 2008.

– Det är inget färdigt, komplett förslag. Men det viktiga här är att Ehud Olmert fick med sig Nasser al-Qudwa i initiativet. Att en senior palestinsk politiker är villig att gå med i detta är bra. Nu när alla pratar om krig, våld och terror är alla försök till att ändra språket mot ett mer fredligt och att ge hopp viktigt, säger Raphael Cohen-Almagor. 

Krävs ledare som tror på fred

Men så som situationen ser ut just nu är nog chanserna till att det här initiativet kommer att leda till någonting inom en nära framtid i princip noll, framhåller Raphael Cohen-Almagor.

– När det är krig tänker folk inte efter. De agerar i affekt. Och tyvärr förstår ledarna i Israel, Palestina och Hizbollah bara krigsspråket. De förstår inte ett fredligt språk. Men det här är inte ett 100-meterlopp, det är ett maraton. Du måste ha tålamod och ta rätt tillfälle i akt med rätt ledarskap, och då kommer det att finnas en chans för fred, säger han.

Raphael Cohen-Almagor menar att för att det ska bli fred i regionen krävs det att tre lika essentiella bitar är på plats. En israelisk ledare som tror på fred, är villig att betala priset för det och som kan få folket att tro på att det är den rätta lösningen. För det andra krävs en palestinsk ledare som är villig att sträva efter fred och som förstår att fred är en dyrbar vara som kommer med ett pris. För det tredje måste omständigheterna vara ”mogna”. 

– Ledarna måste tro på att om de dröjer eller tvekar så kommer det att gå emot deras egna intressen, och de kommer att förlora, så de måste ta det här tillfället nu och leverera. Först när alla tre bitar är på plats kan det bli fred, säger Raphael Cohen-Almagor. 

Två nationer i trauma

Men i dag finns ingen av dessa bitar på plats, konstaterar han. Varken ett palestinskt eller israeliskt ledarskap som vill ha fred. Efter Hamas attack mot Israel har också viljan till fred eroderat hos folket, framhäver Raphael Cohen-Almagor.

– Vi är en nation i trauma. Och detta trauma har lett till att vi orsakar ett trauma i en annan nation. Så vi är två nationer i trauma och vi kan inte göra någonting positivt. Bara göra mer skada mot varandra. Ingen är villig att förhandla med Hamas, för de vill inte erkänna Israels rätt att existera, och de vill bara döda oss. Så vi ser ingen framtida fred, och det är därför Netanyahu sitter vid makten. Det är en sorglig realitet, genomsyrad av våld. 

Men Raphael Cohen-Almagor är ändå optimistisk. Just nu skriver han en bok om en lösning på konflikten. Och det finns lösningar, men det är politikerna och beslutsfattarna som måste agera, understryker Raphael. 

– Jag tror verkligen att en viktig faktor för Israels överlevnad är att integreras i Mellanöstern. Och jag tror att för Israel att kunna göra det måste det finnas förståelse för intressena på båda sidor, och behoven och rätt till självbestämmande på vardera sida. Det är lösningen på Israel/Palestina-konflikten. Det kommer inte att hända snart, men historien visar på att det ända kan hända.

”Inga änglar i konflikten”

Under hans tid som innehavare av 2023 års Olof Palmeprofessur var Raphael Cohen-Almagor verksam vid Lunds universitet. Där lärde han sig om historien om Danmark och Sverige och de många år av krig mellan länderna.

– De krigade i 500 år men kunde till slut kompromissa och sluta fred. Nu kan jag ta ett tåg från Lund till Köpenhamn på 50 minuter, och skillnaderna mellan länderna är knappt märkbara. Det finns många liknelser mellan svenskar och danskar, och det finns många liknelser mellan israeler och palestinier. Konflikten har redan pågått i 150 år och jag hoppas inte att det tar ytterligare 350 år innan det blir fred. Jag hoppas att barnen ska kunna leka med varandra och inte kriga.

Raphael Cohen-Almagor poängterar att det inte finns ”några änglar i konflikten”.

– Om du tror på änglar, vänd dig till sagorna. Det här är en historia om två folk som har rättfärdiga anspråk på en väldigt liten yta och de kan inte lösa konflikten. Det är vad det här handlar om. Och de måste lära sig hur de ska komma överens, även om det innebär en konfiguration, en federation eller en separat lösning. 

Vilken roll spelar de internationella aktörerna i det här? Vad kan de göra?

– De kan inte göra någonting. Joe Biden är en lame duck. Trots hans ansträngningar har han inte ens lyckats få hem alla gisslan. Han har inte fått till ett fångutbyte och inget eldupphör. De tar inga konkreta steg mot en lösning de tror är bäst för parterna. Jag ser ingen som är villig att göra det, säger Raphael Cohen-Almagor.

Han är också besviken på FN och deras oförmåga att tvinga parterna till eldupphör. Han vill se att de kommer till regionen och kräver ett stopp på kriget.

– Världen bildade FN för att lösa konflikter, men det är i dag ett skämt. När det behövs, som för att lösa kriget mellan Ukraina och Ryssland, då funkar det inte. För Ryssland har veto i säkerhetsrådet. Israel är inte Ryssland på långa vägar men FN kan inte ens intervenera där och tvinga parterna att gå med på ett eldupphör. Bristen på denna förmåga har snarare fått konflikten att eskalera. Och nu krigar Israel vid båda gränserna i syd och norr. Jag vet inte vad FN håller på med, men det är inte mycket. Det borde ha varit eldupphör för längesen, säger Raphael Cohen-Almagor.