Allt talar för att Amanda Lind väljs till Miljöpartiets nya partisekreterare i morgon. Förväntningarna på att hon ska ena partiet efter krisen är höga. Men själv känner hon sig inte skrämd.
Kommunalrådet Amanda Lind är ett välkänt ansikte i Härnösand, och har stor erfarenhet från både kommun- och regionalpolitik. Men på riksnivå är hon något av en doldis – eller var i alla fall det innan Miljöpartiets riksvalberedning nominerade henne som ny partisekreterare.
Om hon blir vald vill hon samla partiet och skapa en gemensam plan för hur de ska jobba framåt. Det tror hon är det viktigaste uppdraget för den nya partisekreteraren.
– Det handlar dels om att dra slutsatser och erfarenheter efter de senaste veckornas turbulenta tid, att lära av det hur vi kan utvecklas som organisation. Men också långsiktigt, hur vi ska få större genomslag för våra idéer och tydliggöra vad vi vill.
Med största sannolikhet kommer kongressen att välja Amanda Lind på lördag. Hennes stöd i partiet är stort. Hon hyllas för sin förmåga att samarbeta och kommunicera – kvaliteter som Miljöpartiet behöver nu mer än någonsin.
Knappt ett kritiskt ord tycks ha yttrats om henne, till och med meningsmotståndare har berömt henne. Men är förväntningarna på vad hon kan åstadkomma för höga?
– Jag tror att alla inser att det är ett lagarbete, och jag kommer ha som ambition att involvera alla delar i partiet så att vi tillsammans tar fram olika planer och strategier, säger Amanda Lind.
Den senaste tidens negativa uppmärksamhet kring Miljöpartiet gör knappast den nya partisekreterarens jobb lättare. Det förra språkröret Peter Eriksson har öppet klandrat avgående partisekreteraren Anders Wallner för att krisen blev så stor som den blev.
Men Amanda Lind känner sig inte skrämd av det.
– Jag blev nominerad efter att den migrationspolitiska överenskommelsen precis var klar, det var också en turbulent period. Jag ser det som att vi måste lära av den här krisen, att det är en tydlig möjlighet till nystart.
Genom att lyfta de beslut som Miljöpartiet har fått igenom både i regering och i kommuner och landsting vill hon få tillbaka fokus på politiken igen.
– Det viktigaste är att vi inte låter oss definieras av krisen, utan att den ger oss möjlighet att titta framåt. Vår blick måste alltid vara längre fram, på vad vi kan åstadkomma.
En av partisekreterarens svåraste uppgifter blir balansgången mellan att vara ett regeringsparti och samtidigt stå upp för de egna värderingarna. Miljöpartiet har kritiserats både externt och internt för att ge upp för många av sina hjärtefrågor i regeringsarbetet, inte minst i migrationsuppgörelsen.
– Vi måste alltid ha klart för oss vår gröna kompass, vad vi långsiktigt vill med samhällsutvecklingen. Vägen dit kan se olika ut, man kan behöva göra kompromisser. Jag tror att det är viktigt med högt i tak i de interna diskussionerna, säger Amanda Lind.
Hon hoppas att kongressen ska stärka framtidstron, både på Miljöpartiet och på samhällsutvecklingen i stort.
– Det är därför vi finns som parti, vi vill påverka samhällsutvecklingen i en mer hållbar riktning.
Fakta Amanda Lind
Titel: Kommunalråd i Härnösand och vice ordförande i kommunstyrelsen, samt vice ordförande för MP i Västernorrland.
Ålder: 35 år.
Bakgrund: Född i Uppsala, uppvuxen i Luleå. Pappan präst och mamman apotekare. Blev medlem i Miljöpartiet 1999, och ledamot i Umeå kommunfullmäktige 2002. Flyttade till Härnösand 2005. Blev språkrör för Miljöpartiet i Härnösand 2010 och ordförande för samhällsnämnden i kommunen 2011. Blev kommunalråd 2014 och ingår sedan förra året också SKL:s breddning för kultur- och samhällsfrågor. Arbetade tidigare som psykolog på BUP i Härnösand/Sundsvall.
Familj: Man, två barn och två bonusbarn.
Politiska hjärtefrågor: Kultur och hållbar samhällsplanering.
Aktuell: Föreslagen som ny partisekreterare för Miljöpartiet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.