Regeringsbildning Talmannen Andreas Norlén ger Ulf Kristersson uppdraget att sondera och försöka bilda regering. »Jag kommer att göra precis allt för att bilda en alliansregering« uppger M-ledaren efter beskedet.

En vecka efter att Stefan Löfven med regering röstades bort meddelar nu talmannen Andreas Norlén att hans första fråga går till Ulf Kristersson (M) att sondera möjligheterna att bilda regering. Han har två veckor på sig.

– Jag uppfattar inte att jag har formellt stöd för att ställa ytterligare krav än att statsministern ska tolereras, säger Andreas Norlén med hänvisning till att det fortsatt kan vara svårt för en M-ledd regering att få igenom sin budget senare i höst.

–Det är ingen mening att bli vald till statsminister om man inte kan regera men det tänker jag är ett ansvar för partierna, säger Norlén och tillägger:

–Det är inte självklart att den här sonderingen slutar med en statsministeromröstning.

Talmannen uppger dock att han trots den officiella frågan till M-ledaren bedömer att positionerna är precis lika låsta som i torsdags, då den första talmansrundan hölls. Skulle inte Ulf Kristersson lyckas så har talmannen ytterligare tre gånger till på sig att ställa frågan till någon annan av de åtta partiledarna.

Stefan Löfven (S) kommenterar talmannens beslut till TT:

– Vi kommer inte att bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering. Det är rimligt att en tänkbar regeringsbildare också kan visa hur regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen.

– Det är nu upp till Ulf Kristersson att redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering. Om så inte är fallet kan förhoppningsvis blocköverskridande lösningar diskuteras. Då står jag fortsatt till talmannens förfogande.

Ulf Kristersson har accepterat uppdraget, och säger att det är ett mycket komplicerat läge där positionerna verkar låsta, »det finns ingen uppenbar lösning i sikte«.

– Före valet sa jag att vi skulle kunna få ett komplicerat läge som leder till den svåraste regeringsbildningen i modern tid. Nu är vi nog i ungefär det läget. Det är ingångsvärdena jag tar med mig. Jag tar inte lätt på uppdraget jag fått av talmannen. Jag inser att det kommer att vara svårt och komplicerat. Men jag kommer att göra precis allt för att bilda en alliansregering.

– Jag kommer att prata med alliansen och med Socialdemokraternas partiledare, säger Ulf Kristersson.

Frågan till M-ledaren kommer bara timmar efter att Annie Lööf (C) öppnat för en blocköverskridande regering där inte alla allianspartier ingår. På C-ledarens presskonferens efter möte med talmannen presenterade hon en »andrahandslösning« i form av samlingsregering med ett eller flera allianspartier och Socialdemokraterna.

På en direkt uppmaning att förtydliga uttalandet backade dock Annie Lööf och sa att det hon i första hand syftade på var en M+S-regering eller en samlingsregering med hela Alliansen och S.

– Jag vill hålla ihop alliansen för jag tror att det är den viktigaste värdegemenskapen som kan föra Sverige framåt. Att hålla ihop alliansen är för mig en mycket viktig del i detta, sa centerledaren.

Under förmiddagen sa Jimmie Åkesson (SD) att han tyckte att Andreas Norlén skulle ställa frågan till Ulf Kristersson, som han då förväntade sig skulle kontakta honom.

Efter mötet med talmannen sa SD-ledaren att det inte tagits några kontakter från andra partier på formell nivå med Sverigedemokraterna.

– Vi får signaler från den moderata riksdagsgruppen. Frustrationen tenderar att växa. Det är på väldigt informell nivå, sa Jimmie Åkesson tidigare i förmiddags.

Han står dock fast vid sitt tidigare uttalande att om Ulf Kristersson föreslår en alliansregering utan att läget från M-håll har förändrats kommer SD att bidra till att han röstas ned i en statsministeromröstning i riksdagen.

Den inbjudan om samtal Jimmie Åkesson tidigare förde fram står kvar, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson till Expressen efter beskedet om att Kristersson nu ska sondera möjligheterna att bilda regering.

Alliansen uppgav så sent som i onsdags att de är överens om sitt förhållande till SD: De kommer inte förhandla med partiet.

Jonas Sjöstedt (V) framförde i sitt möte med Norlén att han vill att Socialdemokraterna ska bilda en egen minoritetsregering. I P1-morgon sa han att en socialdemokratisk minoritetsregering skulle få Vänsterpartiets stöd och samtidigt kunna förhandla med flera andra partier.

Vi skulle kunna ha ett budgetsamarbete med en sådan regering, precis som vi har haft. En rödgrön budget skulle vara större än Moderaterna och Sverigedemokraterna ihop, men de skulle också kunna göra upp i viktiga frågor över blockgränsen.

 

Artikeln uppdateras