Regeringsbildningen Ulf Kristersson (M) håller presskonferens om talmannens besked att utse honom till statsministerkandidat. »Jag vill ha så mycket M-politik som möjligt med så mycket Allians som möjligt«, säger M-ledaren.
Ulf Kristersson (M) var den första partiledaren att få sonderingsuppdraget av talman Andreas Norlén. Efter två veckor fick han dock ge upp försöken.
När Ulf Kristersson lämnade ifrån sig uppdraget uppgav han att målet fortfarande var att bilda en alliansregering, men att han valt att slänga in handduken då Stefan Löfven (S) fortsatt vägrat att stödja en alliansregering.
Om en vecka kommer M-ledaren nu få ytterligare en chans då talmannen utser honom till statsministerkandidat och låter kammaren rösta om det. Förslaget läggs officiellt om en vecka och en omröstning beräknas kunna hållas onsdagen efter.
När Ulf Kristersson möter pressen öppnar han med att han accepterar talmannens förslag att kammaren ska få rösta på Kristerssons regeringsalternativ.
Men vilka partier som Ulf Kristersson kommer att ställa upp till omröstning med är ännu oklart. På talmannens presskonferens sa Norlén att anledningen till att han väljer att presentera förslaget en vecka innan han officiellt lägger fram det är för att det fortfarande finns ett par frågetecken.
– Jag har förstått att hans regeringsunderlag måste förtydligas något för att olika partier vet vad de ska ta ställning till, sa Norlén.
När Ulf Kristersson hade sonderingsuppdraget undersökte M-ledaren de alternativ som var hans första – alltså alliansen med stöd av S och alliansen och MP.
– Först sonderade jag Alliansens gemensamma alternativ. S besked har varit ett tydligt nej, säger Kristersson och tillägger:
– Möjligheten att sondera möjligheten med MP är också uttömda. De vill inte tolerera en alliansregering, i varje fall inte med M.
Det är alltså inte aktuellt att bilda en regering med de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.
Kristersson säger att han fortsatt vill bilda en regering som för alliansens politik.
– Jag vill ha så mycket M-politik som möjligt med så mycket Allians som möjligt. Alliansen är en familj. Men om inte alla fyra partier nu är möjligt så vill jag ha tre partier eller två partier. Den regering jag vill bilda kommer att föra alliansen politik i alliansens anda, säger Kristersson.
Den tidigare 3-2-1-lösningen ligger kvar på bordet, alltså där ett eller flera allianspartier bildar regering.
– Ebba Bush Thor har redan gett besked till mig om att de vill vara med och bilda regering, säger Kristersson och tillägger att han hoppas att Centerpartiet och Liberalerna kommer ändra sig och vill vara med i allianssamarbetet.
Moderatledaren säger att han är ödmjuk inför ansvaret och att en minoritetsregering måste ha respekt för att riksdagen bestämmer och inte regeringen, men tillägger att att Sverige närmar sig ett skarpt läge.
– Allianspartierna måste komma fram till att detta är den minst dåliga lösningen. En minoritetsregering måste ha respekt för att riksdagen bestämmer och inte regeringen. Varje regering måste klara av att de inte alltid kan få sin vilja igenom. Men även riksdagen måste ta ansvar för sina beslut, säger Kristersson.
– Jag är övertygad om att Alliansen kan få bred politiskt genomslag för det förtroende som vi fått av svenska folket, säger Kristersson.
Talmannen sa att han vill se att Ulf Kristersson preciserar sitt regeringsunderlag tills nästa måndag. Under presskonferensen förtydligar dock inte Kristersson underlaget, men uppger att det inte kommer föras samtal med SD inför statsministeromröstningen.
– Jag kommer att lägga fram de förslag och den politik som vi har, säger Kristersson och tillägger senare under presskonferensen att han inte ser att M skulle ha några förpliktelser gentemot SD om SD väljer att släppa fram alliansens politik.
Nu har Centern och Liberalerna en vecka på sig att ta ställning till det nya läget.
– Det här är frågan om Alliansen vill bilda regering eller kan tolerera en regering, säger Kristersson.
Kristersson säger att han redan velat pröva den regering som han nu kommer att föreslå, men att talmannen satte stopp för att gå till kammaren.
På torsdag nästa vecka presenteras 2019 års budget, en så kallad övergångsbudget. Den framtida regeringen kan ändra budgeten, men beskattning är en av knäckfrågorna som måste bestämmas innan årsskiftet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.