Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Vårbudgeten I vårändringsbudgeten satsas nästan hälften av utrymmet på höjt rot-avdrag. LO hade in i det sista hoppats på att regeringen skulle förlänga det tillfälliga extra bostadsbidraget för barnfamiljer. Svenskt Näringsliv menar dock att det kommer att öka drivkraften att arbeta när det försvinner.

I dag presenterade regeringen vårändringsbudgeten. Den ekonomiska återhämtningen saktar ner enligt regeringens prognoser för nästa år. Främst på grund av Donald Trumps handelstullar som skakar om det ekonomiska världsläget. Med ett budgetutrymme på 11,5 miljarder vill regeringen hålla återhämtningen vid liv.

Bland annat satsar regeringen på en tidigare höjning av a-kassan med 56 miljoner kronor, på yrkeshögskolan och yrkesvux – inklusive studiemedel – med drygt 708 miljoner kronor och på vägunderhåll med en halv miljard. 

Men det största anslaget på 4,3 miljarder kronor går till ett tillfälligt höjt rot-avdrag. Subventionsgraden höjs från 30 till 50 procent och kommer gälla för renoveringar som betalas från och med 12 maj till 31 december. 

– I osäkra och oroliga tider står Sverige starkt. Med statsfinanser i världsklass kan regeringen lägga en vårbudget som stöttar ekonomin samtidigt som vi investerar i trygghet och säkerhet. Steg för steg bygger vi Sverige rikare och tryggare, både i dag men också för våra barn och barnbarn, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

”Skev fördelningsprofil”

LO-ekonomen Fredrik Söderqvist menar att budgeten innehåller några bra åtgärder för den oväntat utdragna lågkonjunkturen. Framför allt höjningen av a-kassan och satsningarna på yrkeshögskolan och yrkesvux. Men han är starkt kritisk mot det höjda rot-avdraget, som han menar är en jättereform i sammanhanget.

– Det är inte särskilt effektivt för att skapa jobb på byggnadssidan. En hel del rot-jobb hade ändå gjorts utan den här satsningen, men får nu ändå en fet stimulans vilket innebär stora dödviktseffekter. Rotavdraget har också en väldigt skev fördelningsprofil, säger Fredrik Söderqvist. 

Fredrik Söderqvist. Foto: LO.

 

Han menar att det fanns flera bättre användningsområden för att stötta hushållen och vända konjunkturen. Bland annat hade barnbidraget kunnat höjas, men det satte Sverigedemokraterna stopp för. LO hade in i det sista hoppats på att regeringen åtminstone förlängde det tillfälliga extra bostadsbidraget för barnfamiljer. Det extra bostadsbidraget kostar drygt 400 miljoner kronor, en tiondel av det höjda rot-avdraget.

– Grupper med lägre inkomster konsumerar en större del av sin inkomst, vilket är bra för ekonomin. Och så har det förstås en rättviseaspekt. Nu satsas det på köksrenoveringar medan det finns en uppenbar risk att vräkningar av barnfamiljer ökar och skulderna hos Kronofogden växer. Det är konstigt prioriterat, säger Fredrik Söderqvist. 

Vidare anser han att det borde ha satsats på järnvägen och inte bara på vägunderhållet, och att regeringen kunde ha höjt statsbidragen till regionerna så att de kan anställa fler inom vården.

Hög arbetslöshet

Enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt räcker det inte med att till exempel skjuta mer medel till yrkeshögskolan och öka antalet platser där, det behövs ett fokus på att fler går utbildningarna, menar han.

– Regeringen måste få arbetsmarknaden att fungera. Det är bara Spanien som har högre arbetslöshet än Sverige i dag. Det finns ingenting naturligt med en hög arbetslöshet, men det verkar som att beslutsfattarna tror det. Det är lika viktigt för tillväxten att vi får fler i arbete som att produktiviteten ökar, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Han menar att regeringen i höstbudgeten bör satsa på att implementera regelförenklingar och att göra tillståndsprocesser mer transparenta för näringslivet. Detta för att fler företag ska vilja investera och växa i Sverige.

Sven-Olov Daunfeldt. Foto: Kate Gabor.

 

Vad gäller rot-avdraget är Svenskt Näringsliv något mer positivt inställda än vad man är på LO.

– Byggbranschen har det väldigt problematiskt och behöver någon form av stöd för att inte tappa kompetens. Under 90-talet försvann en hel generation byggnadsarbetare, det vill vi inte ska hända igen. Sen är det ingen mirakelmedicin för ökat bostadsbyggande, utan det kommer att krävas mer reformer för det., säger Sven-Olov Daunfeldt.

Att regeringen inte förlänger det tillfälliga extra bostadsbidraget för barnfamiljer är bra, enligt Svenskt Näringsliv. Det stärker drivkraften att arbeta, menar de.

– Bidrag är inte rätt väg att gå i det här läget. Vi måste öka drivkraften att arbeta och då är det viktigt att fler får behålla mer av sina lön. Vi behöver också högre krav på de som har bidrag. Vi klarar i dag inte av att matcha behovet av arbetskraft med de som är arbetslösa. Är man arbetslös måste man flytta dit jobben finns, säger Sven-Olov Daunfeldt.