Vårbudget Det görs för lite satsningar i regeringens vårändringsbudget enligt kritiker. Byggnads vill ha mer åtgärder för att komma åt byggkrisen och Kommunal tycker att regeringen sviker välfärden.
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade budgeten på en pressträff på måndagsförmiddagen. Hon menar att regeringen gör satsningar på flera håll.
– Vi går nu igenom en ekonomisk vinter med svag tillväxt och stigande arbetslöshet. Det är ett besvärligt ekonomiskt läge men det finns en ljusning i att inflationen går ner. Nu lägger vi en vårändringsbudget för att ta Sverige genom lågkonjunkturen. Vi stärker sjukvården genom ökade resurser till regionerna och satsningar för fler jobb. Tryggheten i Sverige ska öka, därför gör vi ytterligare satsningar på brottsbekämpande myndigheter och försvaret. Vi ser tydligt att inflationsbekämpningen har gett resultat, men nu måste vi hålla ut och lägga grunden för att Sverige framåt ska byggas både tryggare och rikare.
Vill satsa på bostadsbyggande
Men budgeten får kritik från flera håll. Fackförbundet Byggnads är kritiska till att regeringen inte gör mer för att åtgärda byggkrisen i Sverige. Enligt Byggnads ökade varslen i byggbranschen med 59 procent första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Antalet arbetslösa medlemmar i Byggnads A-kassa ligger på över 10 procent.
– Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att sticka huvudet i sanden och helt lämna branschen åt sitt öde. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.
Byggnads vill bland annat se är ett införande av ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter, statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar samt startlån till förstagångsköpare av bostäder och ett sänkt amorteringskrav för att stimulera efterfrågan.
Även arbetsgivarorganisationen Byggföretagen menar att det krävs mer för att stimulera bostadsbyggande, som att ta bort det skärpta amorteringskravet och införa friare hyressättning i nyproduktion.
– Det här är åtgärder som varken driver inflation eller innebär stora kostnader för statskassan. Sverige har tappat sex av tio påbörjade bostäder de senaste tre åren. Kalkylerna går inte ihop, varken för bostadsköparna eller byggherrarna, säger Tanja Rasmusson näringspolitisk chef för Byggföretagen i ett pressmeddelande.
Sviker välfärden
De sex extra miljarder som satsas på sjukvården är alldeles för lite för att komma åt den kris som sjukvården befinner sig i enligt bland annat Socialdemokraternas ekonomiskpolitisk talesperson Mikael Damberg.
Fackförbundet Kommunal är också kritiska och menar att regeringen sviker välfärden.
– Ulf Kristersson lovade att denna regering inte skulle svika välfärden. Han lovade att vården, skolan och omsorgen inte skulle lämnas åt sitt öde. Statsministern bryter tyvärr sitt löfte till alla de hundratusentals välfärdsarbetare som Kommunal organiserar. I vårbudgeten tillförs inte de medel som behövs för att stoppa den välfärdsslakt som planeras runt om i landet. Välfärdskrisen är nu ett faktum, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.
Men det är inte alla som är kritiska. Fackförbundet ST är positiva till att Försäkringskassan ska få ett tillskott på 300 miljoner kronor, efter att tidigare ha tvingats spara 100 miljoner kronor. Ett välkommet besked även om det kommer sent enligt fackförbundet.
– Regeringen har uppenbarligen en viss sjukdomsinsikt när det gäller de tidigare besparingarna eftersom det här tillskottet kommer nu. Vi undrar varför regeringen så sent som i höstas ansåg att sparkravet var lämpligt? Pengarna som kommer till Försäkringskassan nu skulle behövts redan förra året. Regeringen måste lära av sitt misstag och det gäller inte bara hanteringen av Försäkringskassan, säger Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.