Kulturresan Näst på tur i Dagens Arenas rapportering om hur kulturen mår i ett antal städer är Skellefteå.
En alldeles vanlig novemberkväll sitter en tonårsförälder och väntar på en ungdom som övar med kulturskolan. Hen sitter i trappan på Sara kulturhus, omgiven av människor från många olika länder som på olika sätt alla bidrar till den samhällsomvandling som pågår i kommunen tack vare etableringen av batterifabriken Northvolt.
– På många sätt har kulturen aldrig mått bättre än den gör just nu i Skellefteå, och personligen kan jag inte tänka mig en mer spännande plats att bo på under överskådlig tid. De nya kommuninvånarna skapar bra förutsättningar att nå en större och bredare publik för kulturutövare som är duktiga på att inkludera, samtidigt som det innebär att vi får nya kulturskapare som redan nu berikar vår bygd, säger Per Strömbro, kulturskribent och kreatör bosatt i Skellefteå.
En växande stad och kultur
I höstas hade Skellefteå 75 833 invånare och kommunen styrs denna mandatperiod av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Under 2021 öppnades de första byggnaderna av Northvolt Ett. Det var den första etappen och hela utbyggnaden ska vara klar 2026. Det arbetar idag över 2000 personer på fabriken.
Även Skellefteås nya kulturhus öppnade sina portar under 2021. Byggnaden har 20 våningar och är uppkallad efter Skellefteåbaserade författaren Sara Lidman.
Det var många kommuninvånare som hade starka åsikter om beslutet att bygga en av världens högsta träbyggnader. Varför ska kommunen bygga ett 80 meter högt hus mitt i stan? Kommer de verksamheter som ska flyttas dit få plats? Vilka kulturutövare kommer att ges plats på dess scener? Och varför ska allt till stan, vad får vi som bor utanför centrum?
Två år efter invigningen kan vi konstatera att det är på god väg att bli den mötesplats som det var tänkt att bli.
– Kulturhuset som inrymmer Västerbottensteatern, konsthall, bra och ändamålsenliga lokaler för scenkonst samt ett bibliotek på plats i hjärtat av staden har inneburit att den kulturella infrastrukturen fått ett enormt lyft. Helt plötsligt finns det alternativ till SHL-hockey en vardagskväll och konserter av stora artister som tidigare hoppade över Skellefteå avlöser varandra. Det händer någonting hela tiden, säger Per Strömbro.
En rik kulturstad
I huset där tonåringen övar med kulturskolan, samlades nyligen 1600 ungdomar från högstadie- och gymnasieskolor i kommunen för att delta i evenemanget ”En hyllning till framtiden”. På stora scenen har till exempel Skellefteå symfoniorkester, Zara Larsson, Norrlandsoperan, Sabaton och Lasse Stefanz spelat för utsålda hus.
– I kulturhuset arrangerades nyligen också Sveriges första Pekboks-mässa för de allra yngsta läsarna och deras föräldrar. Bibliotekets centrala placering har gjort att antalet utfärdade lånekort ökat med 68%, berättar Kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren.
Sara är också sedan starten hemvist för den turnerande Västerbottensteatern med dess verksamheter, allt från snickeri till skrädderi.
Ordförande Martin Hedqvist berättar om arbetet med att tillgängliggöra teaterns utbud.
– Teatern har investerat i en digital lösningar som att texten översätts till engelska och delges publiken via en app.”
Samtidigt ser det dystrare ut för vissa kulturarbetare som har svårt att hävda sig mot resursstarkare näringar.
– Ett tydligt exempel är filmstudion i den gamla industrilokalen på Plåtvägen som efter decennier i svensk films tjänst tvingades lägga ner när kommunen sålde fastigheten till ett privat bolag med helt andra förväntningar på hyresnivåer, säger Per Strömbro.
Skellefteå har haft ett rikt kulturliv långt innan kulturhuset byggdes. Till exempel Trästockfestivalen, Sveriges största och äldsta fria musikfestival, som arrangerats sedan 1991. Där har många band fått möjligheten till sin första livespelning jämte band som First Aid Kit och Zacke, på en festival som till stora delar planeras och genomförs av volontärer.
Den stolta berättartraditionen har resulterat i Berättarfestivalen som varje höst genomförs på olika platser i kommunen. Slutligen har vi Nordsken, en festival för alla åldrar med fokus på spel, kultur och kreativitet. De vill aktivera sina besökare och få dem engagerade i hobbies och fritidsaktiviteter.
Kultur leder till kultur
Att mer kultur leder till än mer kultur märks i samhällsdebatten. Men i en kommun som till ytan är ungefär stor som hela Skåne, är det nödvändigt med många fler platser för att skapa och ta del av kultur. Då är hela kommunens föreningar och samlingslokaler, alltifrån byagårdar till Folkets Hus, viktiga förutsättningar.
Kulturhuset har tillfört ett trots allt- men också ett tack vare-perspektiv till kulturlivet i Skellefteå. Fokus framgent måste vara att skapa förutsättningar för våra nya kommuninvånare att berika det befintliga utbudet, men också att ta del av detsamma på bästa möjliga villkor. Kulturen kan bidra till att föra oss människor samman.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.