Pennsylvania Det avgörande för Demokraterna är att få människor att gå och rösta. Dagens Arena följer kampanjen för Harris och Walz i South Philadelphia.
Det är lördag och tre dagar kvar till det val som många anser kommer att avgöra USA:s framtid.
Trump eller Harris.
Ett hundratal personer har samlats i en lokal i södra Philapelphia som tillhör sjöfartsfacket, Seafarers Union. I ena hörnet den fackliga organisationen, i den andra volontärer för South Philly Voter Project, en organisation som uppmanar människor att gå och rösta, helst på Kamala Harris.
På ett bord ligger högar av doughnuts. Lite fett och socker för de som behöver innan dörrknackningen.
Kendra Brooks, klädd i en chockrosa kavaj och en t-shirt med texten ”BANS OFF OUR BODIES”, värmer upp gruppen med några ord om valets betydelse. Om demokrati. Om hotet från Trump.
– När vi möter människor i dag ska vi tala om valets viktigaste frågor och berätta att det handlar om att försvara vår frihet, säger hon.
Inte djupsinnigt, men väldigt engagerande. En typ av peptalk som även svenska valarbetare skulle må bra av då och då.
Kendra Brooks sitter i det lokala parlamentet för Working Families Party, ett radikalt parti, klart till vänster om Demokraterna, och Philadelphia är i sin tur ett av demokraternas starkaste fästen i hela USA. I det nationella valet driver Kendra Brooks ändå kampanj för Harris.
Efter att hon talat drar en kollega till henne upp grunderna för dagens dörrknackning. Eftersom det är så nära valet handlar det främst om att få de säkra demokraterna att faktiskt gå och rösta.
Hon håller upp ett flygblad med en rad namn och bilder på demokrater som kandiderar i valet.
– Även om de säger att de ska rösta på Kamala ska vi betona att valet inte bara handlar om presidenten. Det är val i delstaten och lokalt också. Och tänker de rösta på Trump för att de inte gillar Harris kan de ändå övertygas att rösta på demokraterna på andra nivåer.
De flesta är volontärer
Södra Philadelphia, eller South Philly som det heter, är ett klassiskt arbetarklassområde. Det är mångkulturellt. Inte fattigt, men inte heller välbärgat.
Här bor den medelklass som både i Harris och Trump vill nå för att vinna valet.
Jag följer med Monica och Olivia. De ska knacka i några kvarter vid sidan av ett stort köpcentrum. Klassiska amerikanska radhuslängor. Små hus i två våningar. En liten veranda framför.
Monica är den mest rutinerade av dem. Hon bor i Philadelphia och har varit aktiv under hela hösten. Olivia kommer från New York och har nyligen tagit examen från universitetet.
– Jag bestämde mig redan i våras för att hitta ett sätt att engagera mig i kampanjen. Först hade jag tänkt anmäla mitt intresse på något kontor i New York. Men där är det ju redan klart att Harris vinner, så det kändes mer meningsfullt att komma hit.
Under dagarna i Pennsylvania stöter jag på många som gjort på samma sätt. Rest från andra delar av landet för att vara med där så mycket står på spel.
I hissen på hotellen möter jag en morgon Luce, som ursprungligen är från Ecuador men numera bor i New Jersey. Hon är i Philadelphia för att knacka dörr hos väljare från Puerto Rico, en grupp som kan avgöra valet på tisdag.
Demokraternas hopp för den gruppen ökade markant förra veckan, när en komiker framträdde på Trumps rally i New York och kallade Puerto Rico för en ”skräphög i havet”.
– De allra flesta jag talar med är på Harris sida. Och det är kanske inte så konstigt mot bakgrund av Trumpkampanjens syn på dem, säger Luce.
Både Luce, Monica och Olivia arbetar gratis. De lägger veckor och dagar på att få människor att rösta på Kamala Harris.
– Av alla de hundratals som är engagerade i den här delen av South Philly är det bara en eller två som får någon lön för arbetet, säger Monica. Vi andra är volontärer. Tar ledigt från jobbet eller studierna och kommer hit.
”Ekonomin har gått uselt i fyra år”
De som knackar dörr den här lördagen har en app där de ser vilka som är registrerade som demokrater, deras namn och ålder. Men det tar tid innan någon öppnar för Monica och Olivia. De första elva dörrarna förblir stängda.
– Det är fint väder och många är väl ute, men många vill inte öppna, de vill in bli störda och prata politik. Det får vi respektera, säger Monica.
Istället lämnar de ett flygblad med information om de demokrater som står på valsedeln i det här valet.
I det tolfte huset öppnar en kvinna i medelåldern.
– Ni kan räkna med min röst, säger hon. Jag har registrerat mig och kommer rösta på Kamala Harris.
– Vilka frågor är viktiga för dig? Vad har fått dig att rösta på Harris? frågar Olivia.
– Vi kan inte ha en galning i Vita huset. Så enkelt är det, skrattar kvinnan.
Det är inte självklart att de som registrerat sig som demokrater verkligen röstar på Harris. På senare år har stödet för republikanerna ökat. En aktivist som arbetar för migrantarbetares rättigheter i South Philly, även han aktiv i Harriskampanjen, förklarar utvecklingen med att det bor många med katolsk bakgrund i området. Socialt konservativa väljare, ofta med italienskt eller latinamerikanskt ursprung, som är skeptiska till abort och har en traditionell syn på familjen.
– Jag är själv progressiv och mer till vänster än demokraterna, men jag uppfostrades väldigt traditionellt i det här området, säger han.
Under dörrknackningen med Monica och Olivia möter vi en man i 40-årsåldern.
– Jag har registrerat mig, förklarar han.
– Det är vi glada för, säger Olivia och frågar sedan vilka frågor som är viktiga för just honom.
Han svarar att det är ekonomin. Att det har gått rakt utför under de senaste fyra åren. Att allt har blivit dyrare. Inflationen är ett av viktigaste argumenten för de som väljer Trump. Den allt mer osäkra ekonomin för arbetar- och medelklassen i USA är en förklaring till att Trump över huvud taget kan nå framgång i det här landet.
– USA blev otroligt mycket mera ojämlikt under den nyliberala tiden under Clinton, Bush och Obama, säger Jeffrey Green, professor vid University of Pennsylvania. Många människor känner att de har råd med mindre i livet i dag än för 20 eller 30 år sedan, och det är i stor utsträckning de grupperna Trump nått med sitt budskap om isolationism och tullar mot omvärlden.
Han menar att samma grupper tilltalades av Bernie Sanders, den radikale, tidigare oberoende demokraten som utmanade Hillary Clinton i primärvalen 2016. Hans program handlade om jämlikhet och social välfärd.
– Den var ett avsteg från vad demokraterna varit tidigare och har påverkat även Biden och Harris, säger Green.
Men inte tillräckligt. Åtminstone inte bland vita män, där Trump leder överlägset.
Jämlikhet fungerar
I en annan del av staden möter jag senare Carol Jenkins.
– Jag är inte medlem i något organiserat parti, jag är medlem i Demokraterna, skrattar hon.
Ändå beskriver hon en parti- och valorganisation som verkar påfallande välstrukturerad. Partiet har delat in Philadelphia i 66 olika avdelningar, och varje avdelning har ett antal underkommittéer som har ansvar för olika geografiska områden. Jenkins leder 27:e avdelningen.
– Demografiskt är min avdelning väldigt splittrad, säger hon. För det första har vi området där jag själv bor, där många arbetar på universitetet. Jag kan räkna upp sju personer med doktorsgrad bara i det här kvarteret.
Hon pekar med handen bort längs raden av pittoreska town houses och lagom bohemiska verandor. Det känns lite som Philadelphias motsvarighet till Majorna i Göteborg. Det är några dagar efter Halloween och pumpaansikten och skelett samsas med politiska budskap.
– För det andra har vi studenterna. Det är alltid lika underhållande att knacka dörr hos en massa 20-åringar som tror att de vet allt, skrattar Carol Jenkins, som själv arbetat många år som lärare på universitetet. Och sedan tillägger hon:
– För det tredje har vi ett område där det bor många svarta arbetarklassfamiljer.
Demokraterna har en stabil majoritet i alla tre, men hon beskriver att det ändå inte är helt lätt att hitta politiska budskap som går hem i alla delar av området.
Carol Jenkins menar ändå att det finns en fråga som fungerar över hela fältet – jämlikheten. Eller snarare den ökade ojämlikheten.
– Så är det, fast den fungerar av olika anledningar. I ena gruppen för att många där lever i fattigdom och känner av den ökade ojämlikheten, i de båda andra för att många är ideologiskt övertygade om att jämlikhet är något bra.
Unga väljare
Pennsylvania är en delad delstat. Enligt de senaste opinionsmätningarna får både Trump och Harris omkring 47 procent. Om undersökningarna stämmer kan det avgöras av några få röster. Trump har flest röster i delstatens östra delar och ute på landsbygden. Demokraterna är, som överallt, starkast i storstäderna.
På Pennsylvania University råder det ingen tvekan om var sympatierna ligger. Campusområdet är fullt av studenter och volontärer som kampanjar för demokraterna. Ungdomar drar runt med pappskyltar med Harris och Walz namn. I ett hörn står Mike Harper och delar ut t-shirts med texten ”Saving Democracy is HOT”.
Även på campus handlar det om att få folk att faktiskt gå och rösta. I den meningen gynnas Harris kampanj i Philadelphia av att det är jämnt i mätningarna. Fler inser att just deras röst kan spela en roll.
Det driver också på engagemanget för volontärer som Monica och Olivia. Efter ytterligare ett hundratal dörrar i South Philly har de gjort klart sitt dagsverke. Monica åker vidare för att fortsätta kampanjen på nätet. Det är egentligen hennes huvuduppgift i den här valrörelsen, att nå ut med Harris budskap i sociala medier.
– Det är ju den främsta kanalen för att nå unga väljare. Jag lägger mycket mer tid på det arbetet än på att knacka dörr, säger hon.
Det har varit en vanlig lördag i South Philly. Människor sitter på sina verandor, åker till köpcentret och tar promenader med sina barn. Valtemperaturen är inte överdrivet hög i just de här kvarteren.
Ändå är det en lätt hisnande tanke: Med tanke på hur jämnt det är mellan Trump och Harris kan det vara just i den här delen av Philadelphia som hela presidentvalet avgörs.
Jesper Bengtsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.