12 500 kronor är medelpensionen för kvinnor – runt 6 400 mindre än för män. ”Kvinnor är beroende av en lottovinst för att överleva”, säger Anna-Karin Wall, författare till rapporten ”Pensionen – en kvinnofälla”.
12 500 kronor är medelpensionen för kvinnor över 65 år innan skatt. Samma siffra för män är 18 900 kronor, vilket betyder 6 400 kronor i skillnad mellan könen. Det framkommer i Kommunal och SKPF:s rapport ”Pensionen – en kvinnofälla”.
”Obetalt hemarbete ger ingen pension”, som författarna Anna-Karin Wall och Karin Kristiansson uttrycker sig i rapporten.
– Det förvånade mig hur många av de vi intervjuade som var beroende av sina män, en lottovinst eller ett arv för att överleva. Många av dessa kvinnor har ett långt arbetsliv bakom sig, säger Anna-Karin Wall.
En ojämställd arbetsmarknad med en stark deltidsnorm, större andel visstidsanställningar och lägre löner i kvinnodominerade yrken har lett till de ojämställda pensionerna.
Sju av tio kvinnor över 65 år är beroende av garantipension i Sverige, trots att de haft långa arbetsliv. Mer än 10 procent av SKPF:s kvinnliga medlemmar mellan 65 och 69 år har en årspension på mindre än 100 000 kronor. Samtidigt visar rapporten att hela 25 procent av männen i samma ålder har mer än 300 000 kronor i pension årligen.
– Egentligen ser det ännu sämre ut än vad rapporten visar. Siffrorna i rapporten visar pensionen innan skatt, säger Anna-Karin Wall.
Även inom tjänstepensionen råder det stora skillnader. På riksnivå får män ut 5 800 kronor i månaden medan kvinnor ligger på 2 900 kronor i snitt. Männen får alltså ut nästan dubbelt så mycket.
Att fortsätta arbeta för jämställda löner, rätt till heltid och en tredelad föräldraförsäkring är en del av lösningen, enligt Anna-Karin Wall.
– Men framförallt måste vi göra människor medvetna om hur skillnaden mellan kvinnor och män ser ut. Det är väldigt långsiktiga förändringar, det finns ingen quickfix. Men nu finns det i alla fall siffror på hur det ser ut, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.