Datainspektionen fastslår nu att kvinnoregistret var olagligt från början. Registret har använts för att registrera misshandlade kvinnor och har beskrivit flera av dem på ett kränkande sätt.
I vintras avslöjade Ekot att Stockholmspolisen hade ett register över kvinnor som blivit misshandlade, där flera av kvinnornas trovärdighet ifrågasattes och deras beteende beskrevs på ett nedsättande vis.
I dag slår Datainspektionen fast att registret är olagligt och har varit det från början, trots att det inledningsvis försvarades av flera polischefer.
– Vi har ett tillstånd för registret och syftet är att kunna ha ett underlag för att kunna hjälpa dem. Du ställer frågor om det här registret i en ton som antyder att det skulle vara tvivelaktigheter runt att ha ett register över de här brottsoffren. Vi har haft tillstånd att ha registret, sa Christian Agdur, då polismästare i Södertörn i Stockholm, i december till Ekot.
Datainspektionen bestämmer att databasen ska sluta användas. Men det ska inte förstöras, utan sparas som bevis i kommande brottsutredningar mot inblandade poliser och användas vid skadeståndsprövningar till de drabbade kvinnorna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.