Förväntningarna på den fredskonferens om Syrien som börjar i Schweiz i dag är lågt ställda. Men en förhoppning finns om att konferensen ska underlätta för humanitära aktörer att få tillträde till landet.
I dag startar den internationella fredskonferensen om Syrien i Montreux i Schweiz. Förväntningarna på förhand är lågt ställda, men för första gången sedan den syriska konflikten började för tre år sedan kommer regimen och delar av oppositionen att vistas under samma tak.
40 länder, bland dem Sverige, är inbjudna till konferensen och det förväntas bli en dag av formella tal till stöd för en syrisk fredsprocess. På fredag börjar sedan de direkta samtalen mellan regimen och oppositionens representanter. Dessa kommer att ledas av FN:s Syriensändebud Lakhdar Brahimi.
En het fråga inför mötet har varit Irans eventuella deltagande under konferensen. Debaclet började med att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i måndags bjöd in Iran att delta i konferensen, men efter en diplomatisk rundgång inbegripande krav från USA om att inbjudan skulle dras tillbaka och en deklaration från Iran att de inte ämnade att delta, drogs inbjudan tillbaka.
Från den syriska regimens sida har man gjort det tydligt att de inte kommit till Schweiz för att förhandla om sin avgång.
– Allt tal om president Bashar al Assads framtid är en röd linje för oss, har ledaren för regimens representanter och den syriske utrikesministern, Walid Muallem, sagt på förhand.
Konflikten i Syrien har varat i tre år och krävt minst 130 000 dödsoffer, två miljoner flyktingar utanför landet, och sex miljoner inne i Syrien. Det kan inte beskrivas som annat än en humanitär katastrof, där hjälpinsatser har haft svårt att komma in i landet. Där finns det ett visst hopp om att fredskonferensen ska kunna bidra med att underlätta läget.
”Problemen förvärras av att de humanitära aktörerna i landet utsätts för stora risker och inte når fram. Konfliktens parter måste omedelbart ge tillträde för denna hjälp”, skriver utrikesminister Carl Bildt på Aftonbladet debatt på onsdagen.
I övrigt är förväntningarna lågt ställda.
– Ingen tror på några genombrott den här veckan. Regimen är inte redo för några verkliga eftergifter, den väststödda exiloppositionen som är här är svag och splittrad och saknar inflytande över rebellstyrkorna på marken inne i Syrien, sade Sveriges Radios korrespondent Agneta Ramberg på onsdagen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.