Bild: Flickr/Henrik Ismarker
Bild: Flickr/Henrik Ismarker

Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor.

Ingen vet hur många föderskor som får en halvstor bristning vid sin förlossning, då muskler och bindväv skadas. Detta eftersom denna typ av förlossningsskada varken registreras eller följs upp. Men uppskattningsvis drabbas över hälften av alla kvinnor som föder vaginalt av en bristning grad två.

Enligt Socialstyrelsen ger denna typ av skador sällan problem. Men mammor vittnar om motsatsen. Och nu gör forskare likaså – halvstora bristningar har inte tagits på tillräckligt stort allvar, rapporterar Vårdfokus.

Oftast handlar det om att musklerna i mellangården inte hänger ihop för att den som sytt inte fått tag på ett muskelfäste, att någon sytt för mycket eller att stygnen gett besvärande ärr. Skadorna gör det bland annat svårt att gå på toaletten och sex kan kännas obehagligt eller göra mycket ont. Det kan ta lång tid att upptäcka skadorna eftersom kroppen tenderar att kompensera för dem.

Trots detta får många som söker vård höra att allt ser fint ut. Och att föderskor får räkna med förändringar i underlivet. Sedan några år tillbaka har allt fler börjat förstå vikten av att sy bristningarna ordentligt, men detta sker mest på engagerade medarbetares initiativ, enligt Ann Olsson, barnmorska och forskare.

Att kunskapsluckorna är omfattande kom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, fram till i sin senaste rapport. Läkaren Pär Nordin, som leder ett forskningsprojekt om halvstora bristningar, är av samma åsikt.

– Med tanke på att nästan hälften av jordens befolkning föder barn så är det skandalöst dåligt undersökt. Jag är övertygad om att det finns ett genusperspektiv, att det sett annorlunda ut om män födde barn, säger Pär Nordin till Vårdfokus.

Eva Uustal, ansvarig för bristningsregistret och läkare på bäckenbottencentrum i Linköping är orolig för vad som kan hända när allt fler kvinnor uppmärksammas på att det är bristningar som kan ligga bakom deras problem.

– Det är tveksamt om man ska våga lyfta på locket här. Vi kommer att få väldigt mycket att göra, vi som lagar, säger Eva Uustal.