Nedläggningen av BB Sophia och bristen på förlossningsplatser kan leda till att allt fler kvinnor tvingas åka till Gävle för att föda.
Efter sommaren kommer BB Sophias verksamhet stängas ner på grund stora ekonomiska problem i bolaget Praktikertjänst.
Därmed kommer de drygt 3 200 förlossningarna som enligt landstingets planering skulle ske på BB Sophia behöva förläggas någon annanstans.
Inte nog med det.
Redan innan BB Sophia avvecklades räknade landstinget med att det skulle fattas 2 000 förlossningsplatser 2018.
– Det är inget politiskt beslut, jag bara beklaga att de väljer att säga upp avtalet. Vi hade behövt de platserna. Förvaltningen jobbar nu med att undersöka vilka kliniker som klarar av att skala upp antalet förlossningsplatser utan att riskera patientsäkerheten, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).
För att råda bot på förlossningskrisen planerar landstingsalliansen också att år 2018-2019 öppna en ny förlossningsklinik vid St:Görans sjukhus med en kapacitet för 4 000 födslar per år. En förlossningsklinik som alliansen före valet lovade skulle vara på plats 2017.
Dessutom, tillägger Ella Bohlin, finns ytterligare en ljuspunkt. Antalet förlossningar blev förra året färre än vad landstinget hade räknat med. De senaste sex åren har antalet förlossningar ökat med 1,3 procent. Men förra året var ökningen bara 22 barn. Sett till statistiken i stort handlar det dock inte om några drastiska förändringar. Förra året föddes 29 330 barn i Stockholms län.
Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk. Visserligen var det inte alliansen som beslutade att lägga ner BB Sophia.
– Men det är ett politiskt beslut att ha ett system som gör det möjligt att stänga ner förlossningskliniker på grund av de inte är lönsamma.
Därför föreslår han att vårdvalet ska avskaffas inom förlossningsvården.
– Det mesta pekar på att vi kommer ha ett väldigt bekymmersam situation framöver. Fler blivande föräldrar kommer att tvingas åka till Uppsala eller Gävle för att föda.
På sin blogg skriver Ella Bohlin att »Alla som ska föda kommer att kunna tas emot på någon av länets kliniker«. Men något löfte vill hon inte utfärda.
– Jag kan inte lämna några garantier. Men man ska inte oroa sig, svensk förlossningsvård är väldigt säker. Jag tycker inte man ska skrämma föräldrar i onödan.
Det som oroar blivande föräldrar kanske inte är huruvida svensk förlossningsvård är säker eller ej. Oron handlar väl snarare om att tvingas åka långt för att föda?
– Det förstår jag. Därför ska man vända sig till 1177 Vårdguiden om man har frågor om detta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.