World economic forum Toppmötet i Davos går in på sin sista dag. Trots att konferensen letts av enbart kvinnor är det långt kvar till jämställdhet – endast 21 procent av deltagarna är kvinnor.
I 47 år har World Economic Forum ägt rum i den schweiziska alpbyn Davos. Årets officiella tema är »Att skapa en gemensam framtid i en splittrad värld«, men efter en höst präglad av metoo har även jämställdhet kommit upp på agendan.
Två panelsamtal, av de cirka 150 event som stått på schemat under veckan, har diskuterat frågorna som belysts av #metoo-protesterna – »Hur stoppar vi sexuella trakasserier?« och »Genus, makt och stoppa sexuella trakasserier.«
Men bland annat Kanadas premiärminister Justin Trudeau tog upp jämlikhet mellan könen i sitt tal.
– Metoo, TimesUp, kvinnomarscher, dessa rörelser berättar för oss att vi behöver en livsviktig diskussion kring kvinnors rättigheter, jämställdhet och maktbalansen mellan könen, sa Trudeau på tisdagen.
Nytt för i år är att konferensen leds av enbart kvinnor – för första gången i mötets 47-åriga historia. När programmet presenterades gjordes ingen politisk poäng av att det var sju kvinnor och inga män som leder toppmötet. I pressutskicket stod det:
»Medordförandena representerar både den allmänna och den privata sektorn, internationella organisationer, fackföreningar, akademin och forskningsvärlden, så väl som civilsamhället och socialt entreprenörskap.«
De sju som lett arbetet under veckan än: Sharan Burrow, generalsekreterare för den Internationella fackförbunds-federationen – ITUC, Fabiola Gianotti, generaldirektör vid Europeiska organisationen för kärnvapen forskning – CERN, Isabelle Kocher, verkställande direktör på franska energiföretaget Engie, Christine Lagarde chef för Internationella valutafonden – IMF, Ginni Rometty, president och verkställande direktör vid IBM, Chetna Sinha, grundare och ordförande för det indiskafonden Mann Deshi Foundation, Erna Solberg, Norges statsminister.
Ett stående inslag på den fyra dagar långa konferensen är en »tjej-lounge« som vanligtvis går under namnet »The Girls’ Lounge«. I år har den bytt namn till »The Equality Lounge«, ungefär »jämställdhets lounge«, för att uppmärksamma ämnets relevans. Bakom det årliga initiativet står Shelley Zalis och idén är att skapa en plattform för panelsamtal, nätverkande och diskussion med fokus på jämlikhet.
Men trots ansträngningar och ambition har World Economic Forum en bit kvar till att vara jämställt. I år var endast 21 procent, av de omkring 3 000 deltagarna, kvinnor. Vilket visserligen kan jämföras med 2015 då ynka 17 procent av besökarna var kvinnor.
Från Sverige åkte tre kvinnliga ministrar – Magdalena Andersson (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Isabella Lövin (MP) – och en man, Ibrahim Baylan (S).
Och i eftermiddag talar USA:s president Donald Trump.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.