Socialsekreterare och förskollärare löper allt större risk att bli långvarigt sjuka på grund av stress.
Psykiska diagnoser, som depression och utmattningssyndrom, har blivit den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning. Särskilt drabbade är personer som arbetar i så kallade kontaktyrken inom vård, skola och omsorg i kommuner och landsting.
År 2009 registrerades 4 646 långa sjukfall, det vill säga personer som varit sjukskrivna minst tre månader eller fått aktivitetsersättning, med psykisk diagnos. Fem år senare hade antalet mer än fördubblats, enligt en rapport från försäkringsbolaget Afa Försäkring som publicerades i går tisdag.
Ökningen är särskilt stor inom yrkesgruppen socialt arbete, där till exempel socialsekreterare och kuratorer ingår. Där handlar det om nära 20 långa sjukfall per 1000 sysselsatta. Men också förskollärare och fritidspedagoger riskerar att drabbas i högre utsträckning.
Rapporten visar också att kvinnor löper större risk än män att drabbas psykisk ohälsa och lång sjukskrivning. Jämfört med 2009 har risken ökat med 140 procent för kvinnor respektive 90 procent för män. Det är särskilt kvinnor i åldrarna 36–45 år som drabbas. Samtidigt ökar risken snabbast bland kvinnor mellan 16 och 25 år.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.