Fler tvingas till socialbidrag under längre tid. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.
I en ny rapport av Socialstyrelsen visar det sig att andelen som får ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag, reds anm.) är relativt oförändrad mellan 2011 och 2014, cirka 4,4 procent av befolkningen. De vanligaste orsakerna till att man får bistånd är arbetslöshet, sjukdom eller att man är ensamstående förälder.
Men andelen som får ekonomiskt bistånd under en längre period, tio till tolv månader om året, har ökat. 2011 var dessa biståndsmottagare 31,7 procent, jämfört med 36,7 procent under 2014.
De regionala och kommunala skillnaderna i biståndsersättningen är stora. I Östergötland har 43,8 procent av alla biståndstagare fått stöd under en längre tid. På Gotland är siffran lägst med 21,6 procent.
Störst andel biståndsmottagare har Södermanland med 7,3 procent av befolkningen. I Hallands och Stockholms län är siffran lägst med cirka 3 procent. I landets kommuner är skillnaderna ännu större, från 0,5 procent till en femtedel av befolkningen, enligt Socialstyrelsens siffror.
Under 2013 fick totalt 411 000 personer ekonomiskt bistånd, varav 140 000 barn var barn. Ekonomisk utsatthet kan bland annat påverka barns skolresultat, hälsa och trygghet. Antalet handläggare i kommunerna bör därför stå i rimlig proportion till behovet av ekonomiskt bistånd, menar Socialstyrelsen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.