Barn ska lättare få uppehållstillstånd i Sverige. Detta enligt en ny överenskommelse mellan Miljöpartiet och regeringen. På Röda Korset och Flyktinggruppernas Riksråd menar man att lagändringen borde gälla även vuxna.
– Det här blir en verklig förändring för många barn och deras familjer, säger Gustav Fridolin till Dagens Nyheter angående den migrationsuppgörelse som träffades mellan regeringen och Miljöpartiet på onsdagen.
Uppgörelsen innebär att det blir lättare för barn under 18 år att få stanna i Sverige. Detta då den strängare lagtexten ”synnerligen ömmande omständigheter” ändras till ”särskilt ömmande omständigheter” som skäl för att få uppehållstillstånd. Lagändringen träder i kraft den 1 juli nästa år.
Överenskommelsen innebär också att asylsökande barn som överklagar ett negativt beslut ska få rätt till en mer generös prövning om nya omständigheter framkommit.
Miljöpartiet hade helst velat att lagändringen skulle gälla även vuxna. I dagsläget innebär dock beslutet att också barnens anhöriga får stanna. Detta enligt migrationsminister Tobias Billström (M).
– Vi sätter barnens bästa i fokus, kommenterar han lagändringen till Dagens Nyheter på onsdagen.
Flera organisationer som arbetar med migrationsfrågor välkomnar beslutet, men är kritiska till att lagändringen endast gäller barn.
– Det här är något som vi har efterfrågat länge, vad vi ställer oss lite frågande till här är ju varför det ska ta så lång tid för det första, men sedan så tycker vi också att det här är en ändring som bör gälla alla, oavsett ålder. Vår stora kritik har ju bland annat gällt att svårt sjuka personer inte får tillstånd att stanna, säger Anki Carlsson, som ansvarar för migrationsfrågor på Röda Korset till Ekot på torsdagen.
Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, är också positiva, men håller med Röda korset i kritiken.
– Det här med ”synnerligen ömmande omständigheter” det innebär ju för vuxna ännu hårdare än för barn, det är ju i princip så att man ska dö under flygresan för att det ska räknas som en ”synnerligen ömmande” omständighet för vuxna och det är inte riktigt mänskligt, säger Sanna Vestin, ordförande för FARR, till Ekot.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.