Trots att antalet lediga jobb nu är tillbaka på samma nivå som i januari 2007 är arbetslösheten idag betydligt högre. Det skriver professorn Henry Ohlsson i ett gästinlägg på ekonomibloggen Ekonomistas.
På ekonomispråk har Ohlsson undersökt sambandet mellan ”andelen arbetslösa och antalet kvarstående lediga platser som andel av antalet personer i arbetskraften”, den så kallade Beveridgekurvan, för de senaste åren. Finanskrisens påverkan syns tydligt på så sätt att arbetslösheten steg kraftigt under 2009 samtidigt som ”vakanstalet” sjönk nedåt.
De riktigt dåliga nyheterna, skriver Ohlsson, är dock det som hände sedan: ”Den ekonomiska återhämtningen har medfört att vakanstalet i januari 2011 var tillbaka på samma nivå som i januari 2007. Men arbetslösheten i januari var nästan en och en halv procent högre än arbetslösheten i januari 2007!”
Henry Ohlsson konkluderar: ”Arbetsmarknaden funktionssätt har försämrats betydligt.”
Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, kommenterar idag Ohlssons inlägg. I korthet skriver han att försämringen knappast beror på en ”för stelbent arbetsmarknad”. Snarare handlar det enligt honom om att obalanserna mellan olika utbildningsnivåer har ökat. Mörtvik skriver:
”De nya jobben kräver i hög grad gymnasial och i växande grad eftergymnasial utbildning, men många arbetslösa har fel eller för kort utbildning för de krav som arbetsmarknaden ställer.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.