“Genom att skära i biståndet slår man undan arbetet för fred och utveckling. Det man vinner på kort sikt förlorar man på lång sikt”, säger Lena Ag, gd för Kvinna till kvinna.
De senaste veckorna har frågan om finansiering av flyktingmottagandet diskuterats. Finansdepartementet har bett UD räkna på vad det skulle få för konsekvenser att använda 60 procent av den internationella biståndsbudgeten. Vilka följderna skulle bli avstod utrikesminister Margot Wallström dock från att kommentera, rapporterade Ekot förra veckan. Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna, är kritisk till att pengar tas från biståndet.
Du skriver på din Facebooksida att det är helt fel tänkt att använda biståndspengar till att täcka kostnaderna för flyktingmottagandet. Varför då?
– Därför att biståndet i stor utsträckning går till att långsiktigt främja demokrati och mänskliga rättigheter. Det kan till exempel handla om att den förlorande oppositionen accepterar en valförlust, något som i sin tur minskar risken för våldsamma politiska konflikter. Vi ser stora flyktingströmmar nu från Syrien och Irak, just för att samhällsbildningen där har rasat samman. Svenskt bistånd bidrar till att främja fred och utveckling. Genom att drastiskt skära ner biståndet slår man undan möjligheterna att långsiktigt jobba för förändring. Det man vinner på kort sikt förlorar man på lång sikt.
Du skriver vidare att respekten för Sverige som biståndsland riskerar att gå förlorad. Hur då?
– Svenskt bistånd är mycket välrenommerat, vi är välkända för att ha ett väldigt bra bistånd. Om Sverige, som länge har drivit enprocentsmålet, plötsligt gör en helomvändning och säger ” detta med bistånd är inte så viktigt” kommer det få signalpolitiska effekter runt om i världen. Det handlar alltså inte bara om att det svenska biståndet minskar, vi riskerar också att dra med oss andra länder.
Hur bör man i stället finansiera flyktingmottagandet?
– Jag har inga quick fix men vi borde fråga oss om det verkligen är världens fattiga och förtryckta som ska stå för notan eller om det finns andra pengar i systemet man skulle kunna använda.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.