Svenska framgångar i EU-striden om utstationeringsdirektivet. Men LO:s Torbjörn Johansson är inte helt nöjd: »Innan det uttalas klart att EU inte lägger sig i lönerna är jag inte lugn.«
Lika lön för lika arbete är den princip som ska gälla när arbetare från ett EU-land tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Det fastställer EU-kommissionen i ett förslag till ändringar i utstationeringsdirektiv.
Östeuropeiska medlemsländer har kämpat hårt för att behålla de gamla reglerna och dessutom luckra upp arbetstagares rättigheter. Statsminister Stefan Löfven berättar för Arbetet att förväntningarna på att en socialdemokratisk regering ska göra något åt utstationeringsreglerna har varit höga. Han väldigt nöjd med EU-kommissionens förslag. Likaså arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
– Det här är en mycket stor seger för Sverige. För oss har det varit viktigt att EU-länderna inte ska konkurrera med lägre löner. Förslaget från EU-kommissionen är ett stort steg åt rätt håll, säger hon till Arbetet.
De nya regler som presenterades under tisdagskvällen föregicks av stor oro inom fackföreningsrörelsen. I slutet av förra veckan läckte ett utkast till förändring av utstationeringsdirektivet och Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) varnade för att EU-domstolen skulle komma att få inflytande över svensk lönebildning. En oro som LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson inte vill avfärda i detta skede.
– Det här är en avsevärd förbättring jämfört med det utkast som läckte ut i förra veckan. Det var å andra sidan katastrofalt, säger han till Arbetet.
– Som vi ser det öppnar kommissionens slutgiltiga förslag för likabehandling, och strejkrätten är inte hotad. Men jag saknar en skrivning om att löner är något som ska bestämmas nationellt, inte i EU:s domstol. Innan det uttalas klart att EU inte lägger sig i lönerna är jag inte lugn.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.