På tisdagen presenteras den stora pensionsåldersutredningen. Där föreslås en första höjning av pensionsåldern till 66 år och sedan successiva höjningar i takt med att medellivslängden ökar. På LO är man besvikna och menar att utredningen har ett allt för ensidigt åldersfokus.
I ålderspensionsutredningen presenteras ett förslag på en höjd åldersgräns för garantipension till 66 år från och med 2019. Utredningen föreslår även att en så kallad riktålder för pension införs, vilken är tänkt att successivt höja pensionsåldern i takt med att medellivslängden ökar. Samma successiva höjning gäller även övriga gränser i pensionssystemet, vilka är tänkta att anpassas till riktåldern.
– Det förefaller som att det finns en cementerad föreställning i Sverige om att vid 65 ska man gå i pension, säger utredaren Ingemar Eriksson, som menar att en glidande pensionsålder är ett sätt att ändra på den bilden.
I utredningen presenterar även förslag på arbete för en bättre arbetsmiljö. något som ses som viktigt för att vi ska orka arbeta längre. Bland annat presenterar utredningen förslag på hur arbetsmiljöverket bör förändra informationen om åldersanpassning av arbetsmiljön, samt hur arbetsmiljö kan bli en del av de högskoleutbildningar som fostrar chefer.
Socialförsäkringsutskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S) är försiktigt positiv till pensionsåldersutredningen och då framför allt till den del som handlar om arbetsmiljö.
– Gällande pensionsåldersförslaget inväntar vi remissvaren, men det finns både för och nackdelar. Det viktigaste är att de förändringar som görs blir i linje med ingångna avtal och i samtal med arbetsmarknadens parter, säger han till Dagens Arena och fortsätter:
– Det som glädjer mig är att man i utredningen lägger en stor vikt vid förändringar i arbetsmiljön för att människor ska orka arbeta till pensionen. Som det är i dag ser vi att vissa har möjlighet att arbeta länge medan andra slås ut i förtid. Och det gäller inte enbart personer som arbetar i sektorer med tunga lyft, utan även i tjänstesektorn där stress är en viktig faktor till att människor inte orkar.
Men hos LO är inte tongångarna lika ljusa. LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin menar att de snarare ser en försämring av arbetsklimatet och att det inte är rimligt att lägga mer ansvar på Arbetsmiljöverket.
– Arbetsmiljöverket når inte upp till kraven på de inspektioner ILO tillskriver ens i dag och vi ser inte hur man ska klara av att utföra de förslag som läggs i utredningen utan mer resurser, säger Tobias Baudin till Dagens Arena.
– Vi är besviken över att man så pass ensidigt fokuserar på åldern i pensionssystemet. Det är viktigt att man ska kunna jobba länge, men våra medlemmar tvingas i snitt sluta vid 61 års ålder och vi ser ingen förbättring. Snarare ser vi allt mer slimmade organisationer, påhugg och tillfälliga anställningar, säger han till Dagens Arena.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.