På ondagen presenterade LO-ekonomerna sin konjunkturprognos för 2013. Det är ingen positiv bild de tecknar för svensk ekonomi.
Arbetslösheten landar på mellan 8,3 och 8,4 procent under 2013 och under 2014, BNP-tillväxten liksom sysselsättningsutvecklingen blir svag, och inflationen hamnar klart under Riksbankens mål, om man får tro LO-ekonomernas prognos.
– Det är viktigt för oss att göra klart att inflationen hamnar klart under Riksbankens mål både i år och nästa år, säger LO-ekonomen Lars O Ernsäter på en presskonferens på onsdagen.
LO-ekonomerna är inte nådiga i sin kritik av Riksbankens penningpolitik. De menar att Riksbanken bidrar till den höga arbetslösheten och att styrräntan borde sänkas.
– Vi är fortsatt väldigt kritiska mot Riksbankens stabiliseringspolitik. Vår klara bild är att Riksbanken bidrar till att arbetslösheten ligger kvar på alltför höga nivåer, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson på presskonferensen.
– Vi vill att styrräntan från dagens nivå sänks med 0,5 procentenheter och sedan ytterligare med en kvarts procentenhet senare i år, fortsätter Ola Pettersson.
För att komma till rätta med den svaga ekonomiska utvecklingen presenterar LO-ekonomerna ett stimulanspaket på 70 miljarder kronor. Enligt deras beräkningar kommer stimulanspaketet att skapa runt 100 000 nya arbetstillfällen. Paketet är i dagsläget ofinansierat och på lång sikt räknar man med att kostnaderna kommer att landa på 55 miljarder kronor.
– Vi menar att man bör lägga ett kraftfullt stimulanspaket. Det är helt ofinansierade satsningar vi föreslår. Alltså inga skattehöjningar, utan bara utgiftsökningar, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström på presskonferensen.
I stimulanspaketet ingår bland annat en satsning på 15 miljarder kronor till hushållen för att höja a-kassan och barnbidragen, och ett höjt statsbidrag på 30 miljarder kronor som ska gå till kommuner och landsting. I paketet viker man även 10 miljarder kronor för statliga inveseringar i infrastruktur och en stimulans till bostadsbyggandet på 15 miljarder kronor.
LO:s chefsekonom Ola Pettersson menar att svensk arbetsmarknad inte kännetecknas av stora strukturella problem och att det därför är rimligt att införa de stimulansåtgärder LO-ekonomerna förespråkar.
– Med rätt politik finns det möjlighet att få många personer tillbaka in i jobb. Det har inte skett några kraftiga strukturella försämringar på svensk arbetsmarknad som motiverar att man avstår från en stabiliseringspolitik.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.