Trots flera jämställdhetssatsningar lyckas LO inte jämna ut löneskillnaderna.
I varje avtalsrörelse sedan 2004 har LO haft någon form av jämställdhetssatsning. Trots detta missar man målet med att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, visar en ny oberoende rapport.
Beräkningar visar att de kvinnodominerade LO-förbunden avtalat om mellan sex till sju procentenheter mer i löneökningar jämfört med de mansdominerade, under perioden 2004-2013.
Men de extra påslagen har inte gett önskat resultat. Att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte minskar snabbare beror bland annat på löneglidning under avtalsperioderna. Inom den mansdominerade industrin har lönerna ökat med 0,3-0,5 procentenheter extra, utöver den avtalade procenten.
Utvecklingen bland de kvinnodominerade branscherna är den omvända. Där blir de faktiska löneökningarna i slutändan lägre än vad som avtalats, exempelvis på grund av stor personalomsättning vilket pressar ner lönerna.
Därtill har kvinnorna tvingats »betala« de extra påslagen med försämringar i andra villkor, som otrygga anställningar och deltider.
– När man ser helheten blir man bekymrad. Rapporten visar att kvinnor per definition är strukturellt diskriminerade. Det är ett misslyckande att vi inte lyckats bättre, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Rapportförfattaren Anna Danielsson Öberg har också genomfört intervjuer med ansvariga om varför lönegapet inte minskar tillräckligt.
Och bilden spretar. En del av intervjupersonerna menar att industrins företrädare inte vill göra speciellt mycket åt kvinnolönerna. Andra anser att det stöd som byggfacken uttryckt för de kvinnodominerade förbunden är mest prat.
De intervjuade menar också att LO:s mål om jämställda löner är otydligt. Det är oklart om alla kvinnor ska få högre löner eller bara vissa grupper. Det är heller inte klargjort hur mycket lönerna ska öka eller vilka metoder som ska användas.
– Vi har sagt att vi ska halvera lönegapet till 2028. Det i sig är inte otydligt. Problemet är när att när det kommer till kritan vill ingen ta ansvaret, säger Torbjörn Johansson.
För att förbättra arbetet med att minska skillnaderna ska LO börja kartlägga både avtalskraven och det faktiska löneutfallet. Dessutom har man begärt att Medlingsinstitutet ska separera tjänstemän och arbetare i den officiella statistiken.
– Då kan man lättare peka på löneskillnaderna. Om alla tydligt kan se skillnaderna blir det enklare att ställa upp för kvinnorna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.