NORDEAFLYTTEN Igår blev det klart att Nordea väljer att flytta huvudkontoret till Finland. Beslutet har upprört flera fackförbund som nu vill lämna storbanken.
– Jag är mycket besviken, även om jag hade det på känn om jag ska vara ärlig, men jag är mycket besviken. Vi kommer att väcka frågan i LO-styrelsen om man verkligen kan ha sina medel placerade i Nordea, säger Tommy Wreeth Transportarbetareförbundet ordförande till Sveriges Radio.
Flera fackförbund har placerat sina konfliktfonder i Nordea. Kommunal har cirka en miljard kronor placerade i banken. Utöver det har man ett samarbete om att erbjuda medlemslån till drygt en halv miljon kommunal-medlemmar.
Orsaken till fackförbundens irritation är att Nordea flyttar huvudkontoret utomlands till följd av regeringens planer på att höja den så kallade resolutionsavgiften. En bankpremie som är tänkt att fungera som buffert vid en bankkris där staten tvingas rycka in.
– Att de agerar mot regeringen som velat införa den här bankavgiften som jag tycker är rätt. Att avgiften ska hjälpa till att dämpa fall vid en finanskris för banker så att inte skattebetalarna och därmed välfärden och ytterst medlemmarna i Kommunal ska ta den stora smällen. Att agera på det sätt som Nordea gjort har ingen annan bank gjort. Det är därför vi reagerar så starkt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, till SR.
Handelsanställdas förbunds ordförande Susanna Gideonsson är inne på samma linje.
-Alla vi andra betalar en premie, för att om något skulle skita sig så ska vi ha råd att betala så andra ska vara skadeslösa. Det väljer de att inte vilja göra. Det är ett bedrövligt agerande, säger hon till SR.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är även han tydlig med vad han anser om Nordeas flytt.
– Det är ett väldigt kortsiktigt tänk. Girigheten har tagit över själen hos Nordea, säger han till Dagens Industri.
Thorwaldsson vill dock inte ge något definitivt besked huruvida LO-förbunden lämnar Nordea.
– Nu ska vi ta två djupa andetag och diskutera saken i lugn och ro. Men det är klart, Nordea är vår huvudbank och det finns ett stort symbolvärde om vi lämnar
Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har varit ansvarig i arbetet med Europaparlamentets lagstiftning om bankrishantering. Han är i första hand kritisk till regeringens agerande. En stor egen banksektor kräver förvisso övervakning, skriver Hökmark i Dagens industri, men med den nya banklagstiftning så är de ägarna som får betala förlusterna allra först och därefter de större investerarna.
Nordeas flytt är en stor förlust för svensk ekonomi, menar Hökmark; Sveriges möjligheter att växa fram till ett europeiskt finansiellt centrum minskar kraftigt.
Finansminister Magdalena Andersson (S), säger i en kommentar till Dagens Nyheter: Självklart är det välkommet att vi har banker i Sverige. Vi beklagar det här beslutet men det är upp till varje företag att välja var de vill lägga sitt huvudkontor.
Vid en pressträff sa hon att hon anser att regeringen tagit det ansvar som krävts:
– Det ansvar som vilar på regeringen är att det ska finnas goda villkor för att bedriva företagsamhet, och det går väldigt bra för det svenska näringslivet. Det är Nordea exempel på som gjorde 40 miljarder i vinst förra året.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.