Inkomstklyftorna växer mellan makteliten och vanliga löntagare. Och det är elitmännen som tjänar allra mest.
Maktelitens genomsnittliga inkomster före skatt var 18,3 industriarbetarlöner 2014, den största skillnaden hittills. Det skriver LO i sin 16:e rapport om maktelitens inkomster.
I rapporten har tre elitgrupper kartlagts – den ekonomiska, den demokratiska och den byråkratiska eliten. Och skillnaderna mellan dessa grupper är stora. Det är framför allt vd:ar inom näringslivet som fått högre inkomster jämfört med industriarbetarlöner de senaste tio åren.
En toppchef inom näringslivet har i snitt en inkomst på mer än 1,5 miljoner kronor i månaden, vilket kan jämföras med en industriarbetare som tjänar 28 300 kronor i månaden.
Den demokratiska eliten – politiker och höga tjänstemän – hade i genomsnitt fyra gånger högre inkomst än en industriarbetare år 2014.
Dessutom visar LO:s rapport att det finns få kvinnor i ekonomiska makteliten. Före år 2000 fanns inte någon kvinna i denna grupp och 2014 var enbart två av näringslivets 50 ledande chefer kvinnor. Även bland den demokratiska makteliten är kvinnorna färre än männen. År 2014 var andelen kvinnor 35 procent.
Dessutom tjänar kvinnorna mindre. Den genomsnittliga inkomsten för kvinnorna i hela makteliten var 34 procent av männens år 2014.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.