Det nya överskottsmålet är en vinst för regeringen – men kanske än större för alliansen. »Ordning och reda är fortsatt synonymt med pengar på banken«, säger LO-ekonomen Åsa Pia Järliden Bergström.
Det blev inget balansmål när den parlamentariska utredningen på torsdagen satte ner foten om framtidens statsfinansiella regelverk. Men trots finansminister Magdalena Anderssons tidigare övertygelse om att det är just ett balansmål som bör utgöra ramverket för statsfinanserna var hon nöjd med den blocköverskridande överenskommelsen med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna.
År 2019 kommer dagens överskottsmål på 1 procent ersättas med ett mål om 0,33 procent. Väldigt nära de senaste 15 årens genomsnittliga överskott på 0,4 procent. Vidare har partierna kommit överens om en ordentlig metod för att mäta budgetdisciplinen. Och så ska statsskulden i framtiden ligga runt 35 procent av BNP. Dessutom ska regelverket ses över vart åttonde år.
Trots år av konflikter om överskottsmålet vara eller icke vara verkar de allra flesta, både politiker och tyckare, vara relativt nöjda med det nya målet. Men inte LO. Regeringen bör fortsätta ha underskott under en period, enligt LO-ekonomen Åsa Pia Järliden Bergström.
– Vi hade helt andra förhoppningar på utredningen. Vi ville för det första ha ett balansmål, eller underskottsmål under en period. För det andra ville vi ha en annan diskussion – det strama finanspolitiska regelverket är inte något positivt, säger hon.
Sverige har allt att vinna på ett större fokus på vilka reformer man vill åstadkomma med statens finanser, enligt Åsa Pia Järliden Bergström.
– Vi har stora både kort- och långsiktiga behov på grund av flyktingmottagandet, vi behöver förbättra infrastrukturen och satsa stort på utbildning. Sådant som vi vet skapar tillväxt i framtiden, säger Åsa Pia Järliden Bergström.
Trots att Magdalena Andersson inte fick sitt balansmål har hon i alla fall fått igenom en blocköverskridande överenskommelse på området. Det är något att ha på cv:t och en stort framgång för regeringen.
– Men det kanske är en ännu större vinst för alliansen. De har lyckats låsa in regeringen i ett läge där de, förutom framtida reformer dessutom måste finansiera ett överskott i budgeten. Ordning och reda är fortsatt synonymt med pengar på banken när det är minst lika viktigt för framtida tillväxt att vi har en välutbildad befolkning, säger Åsa Pia Järliden Bergström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.