USA USA:s nytillträdde president Donald Trump har föreslagit höga tullar på utländska varor. Det riskerar att bli inflationsdrivande och att urholka det gemensamma regelverket för världshandeln, varnar Svenskt Näringsliv och LO.
På måndagen svors Donald Trump in som USA:s 47:e president. Ett av hans politiska löften som väcker oro i omvärlden är det om att införa tullar på importerade varor. Detta för att gynna den inhemska produktionen. Skulle förslaget bli verklighet kan Kina få tullar på 60 procent och resten av världen på mellan 10 och 20 procent.
Enligt en undersökning av Kommerskollegiet skulle exporten från EU minska med mellan 14 och 17 procent. Från Sverige kan den minska med drygt 15 procent. Värst skulle fordonsindustrin, som står för nära en tredjedel av Sveriges export till USA, drabbas. Men enligt rapporten skulle USA drabbas hårdast, med minskad bnp på 0,05 procent, medan den beräknas minska med 0,02 procent i Sverige och 0,03 procent i EU.
Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO, varnar för att Donald Trumps föreslagna tullar riskerar att påverka Sverige negativt på flera sätt.
– Det som jag är mest bekymrad över är att det kan driva upp inflationen och hålla tillbaka räntesänkningar i USA. Höga räntor där kan delvis smitta av sig på ränteläget i Sverige. Vi riskerar att få ett globalt högre ränteläge på grund av USA:s protektionistiska politik, säger Torbjörn Hållö.
Konsekvent i handelspolitik
Han menar att det kan bli en generell miljö av mindre handel, lägre tillväxt och högre ränteläge.
Även Svenskt Näringsliv är bekymrade över Donald Trumps aviserade tullar. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, menar att man ska ta hans ord på allvar. Just när det gäller handelspolitik har han visat sig vara konsekvent, framhåller hon. Senast han var president satte han helt punkt för förhandlingar om ett frihandelsavtal med EU, gick ur Parisavtalet och blockerade både förhandlingar och tillsättningar i Världshandelsorganisationen (WTO).
Tullarna skulle kunna påverka Sverige på tre nivåer, menar Anna Stellinger – direkt, indirekt och på systemnivå. Den direkta effekten handlar om att det blir en stark fördyring av svenska varor som ska in på amerikansk marknad. Det påverkar företag och konsumenter framför allt i USA. Även de 750 svenska företag som befinner sig i USA kommer att känna av effekterna. Indirekt blir effekterna större, eftersom EU och USA är så integrerade, menar Anna Stellinger.
Urholkar regelverket
Men det Svenskt Näringsliv är mest oroade över är effekterna Donald Trumps handelspolitik kan få på systemnivå.
– Vi har en regelbaserad världshandel med transparenta regler sedan andra världskriget, genom WTO-regelverket. Det är starkt ifrågasatt av Donald Trump. Han är mer en transnationell förhandlare och vill ha olika avtal. Det urholkar det system vi haft hittills, om han till exempel förhandlar separat med Kanada, EU eller andra, och kommer överens om saker som inte är legitima enligt vårt gemensamma regelverk. Om vi inte kan lita på regelverket längre kan spelplanen påverkas och det innebär otrygghet och oförutsägbarhet för företagen, säger Anna Stellinger.
Vad gäller tullarna anser hon att EU bör agera på något sätt. Men det bör göras med sans och balans, samtidigt som man markerar ett ogillande mot tullar, menar Anna Stellinger. Att agera på samma sätt som USA och införa högre tullar skulle riskera att eskalera en global handelskonflikt.
– Givet att USA är en så oerhört viktig part behöver vi agera genomtänkt och på flera plan. Vi behöver förtäta våra relationer med både politiken och företagen där. Jag tror att det svenska näringslivet och den svenska regeringen har mycket att bidra med. Även om det är EU som förhandlar är vi en trovärdig röst i handelsfrågor.
Måste få konsekvenser
Även Torbjörn Hållö menar att EU och Sverige måste agera mot eventuella tullar. De måste sätta hårt mot hårt, anser han.
– Det måste få tydliga konsekvenser. EU måste möta upp detta och inte acceptera att USA plågar Europa. Man brukar välja strafftullar som strategi. Jag tror att Donald Trump är väldigt känslig mot motstånd om man lägger tullar på varor och tjänster som berör hans familj eller hans delstat, säger Torbjörn Hållö.
Vad gäller tullarna mot Kina menar Torbjörn Hållö att det har även EU infört. Det kan finnas legitima skäl för det, framhåller han. Även om man har en frihandelsvänlig inställning.
– Det är för att få en rättvis spelplan. Vi kan inte ha ett läge där Kina subventionerar sönder europeisk industri genom att dumpa priserna med statliga subventioner. Det är också klimattullar mot varor med höga utsläpp. Man måste vara realistisk och använda tullar när det behövs, säger Torbjörn Hållö.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.