Budget 2025 Budgeten för 2025 är presenterad. Nästan hälften av satsningarna går till skattesänkningar för hushållen och det mesta går till höginkomsttagare.
– Budgeten har både dålig fördelningsprofil och dålig effekt på ekonomin, säger Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO.
Regeringen har presenterat budgeten för 2025. I den finns satsningar på 60 miljarder kronor. Bland annat 7,5 miljarder till välfärden, 8,6 miljarder till totalförsvaret och 3,5 miljarder till rättsväsendet. Den absolut största delen, 26,7 miljarder kronor, går till sänkta skatter för hushållen.
Det rör sig bland annat om sänkt skatt på ISK-sparande och ett förstärkt jobbskatteavdrag.
– Det som är bra är att det är en stor expansiv budget. Det finns vissa inslag och kommande investeringar som är bra. Det stora problemet är profilen, att mycket läggs på skattesänkningar för höginkomsttagare. Det har både dålig fördelningsprofil och dålig effekt på ekonomin, säger Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO.
Stimulerar inte konsumtion
Enligt regeringen handlar de stora skattesänkningarna för hushållen om att stärka deras köpkraft och att ”få hjulen att snurra”. Men Torbjörn Hållö menar att stora skattesänkningar för höginkomsttagare inte kommer att öka konsumtionen.
– Höginkomsttagare spenderar mindre och är mer benägna att spara. Att regeringen också sänker skatten på sparande kommer inte heller stimulera konsumtion, människor kommer att spara mer. Det är dålig konjunkturpolitik och det har en dålig fördelningsprofil. Sen är problemen och bristerna i sjukvården ganska stora, men det är begränsade resurser som tillförs sjukvården, säger Torbjörn Hållö.
Är det inte bra att stärka hushållens ekonomi nu när det har varit tufft under inflationen?
– Ja, det är bra med en inkomstförstärkning. Det handlar om 150-200 kronor mer för LO-medlemmarna i månaden. Men det är helt andra belopp till höginkomsttagare, vi pratar upp till 80 000 kronor per år i sänkt skatt för dem. De här skattelättnaderna borde riktas mot LO-förbundens medlemmar som burit mycket av kostnaden för inflationskrisen, säger Torbjörn Hållö.
Svenskt Näringsliv ser mer positivt på regeringens budget.
– Budgeten innehåller nödvändiga satsningar för att få fart på tillväxten, stärka konkurrenskraft och få fler i arbete. Det är helt avgörande att regeringen nu arbetar vidare i denna riktning, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar.
Kritik mot minskad biståndsbudget
Ulrika Schenström, vd på liberala tankesmedjan Fores, är kritisk mot regeringens sänkning av biståndsbudgeten.
– Sveriges biståndsbudget sänks i en värld där demokratin backar och HBTQI-rättigheter fortsatt attackeras. Vi behöver fler demokratier i världen, och vi behöver fler demokratiska röster i länder utanför Sveriges gränser. Med sänkningen av biståndsbudgeten minskar också Sveriges möjlighet att bidra till fred, trygghet och frihet för fler i världen, säger hon i en skriftlig kommentar.
Däremot är hon positiv till skattesänkningarna för hushållen.
– Som liberal måste man förstås gilla att regeringen nu sänker skatten. Kanske har dem inspirerats av en viss arbetslinje? Att det ska löna sig att jobba. Att man ska belönas för sitt slit.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.