Sänk kraven på arbetsinvandrares lön och ta bort golvet för försörjningskrav, föreslår Timbro. »Diskriminering och helt oacceptabelt«, säger LO-utredaren Mattias Schulstad.
I går lämnade den liberala tankesmedjan Timbro ett antal förslag för att arbetskraftsinvandrare lättare ska kunna stanna i Sverige.
Tankesmedjan föreslår bland annat att kraven på löntagarens ersättning ska sänkas. Bland annat genom att arbetskraftsinvandrare ska tjäna lika mycket som den tiondel som har lägst lön inom varje yrke.
– Det är diskriminering och helt oacceptabelt. Det strider även mot den svenska modellen där arbetsmarknadens parter bestämmer vilka löner som ska gälla på arbetsmarknaden. Varför skulle en arbetstagare från ett land utanför Europa tjäna mindre än sin svenska kollega, säger Mattias Schulstad, migrationspolitisk utredare på LO.
Han betonar att den svenska modellen gäller men poängterar att Migrationsverket ej kräver kollektivavtalsenliga löner som Timbro påstår. Utan att facket enbart ska få möjlighet att yttra sig kring varje enskilt anställningserbjudande gällande lön, försäkringar och avtalspension när myndigheten ska godkänna ett anställningserbjudande.
Timbro vill också att försörjningskravet på 13 000 kronor i månaden tas bort och ersätts av ett så kallat icke-bidragskrav. Det går ut på att en person som klarar av att försörja sig utan att belasta de offentliga ersättningssystemen ska få stanna – oavsett på vilket sätt personen försörjer sig.
Mattias Schulstad menar att 13 000 före skatt är en väldigt liten månadslön med tanke på att den arbetstagare som fått arbetstillstånd genom detta system inte kan ta andra arbeten, men att ett golv är alldeles nödvändigt.
– Det skulle vara förödande om människor själva fick bestämma vad de behöver för att överleva. Då bygger vi in extremt stora klyftor mellan olika grupper. Vi kan inte ha olika system för olika individer eller grupper utan alla ska behandlas lika, säger han och varnar för att ett icke-försörjningskrav sannolikt skulle öppna för en större informell sektor.
– Man bör vara uppmärksam på risken att människor väljer alternativa försörjningsvägar när det inte finns något golv. Det är ett problem redan i dag, säger Mattias Schulstad.
Timbro riktar också en känga mot regeringen vars utredning om arbetskraftsinvandring till stor del fokuserar på hur man ska kunna kontrollera att arbetsgivare följer regelverket för arbetskraftsinvandring.
– Det är beklagligt att Migrationsverket är så rigida att 21 kronor för lite i lön kan få en person utvisad. Men det beror inte på att parterna bestämmer vilka arbetsvillkor som ska gälla på svensk arbetsmarknad utan på regelsystemet kring arbetskraftsinvandring.
– Bättre möjligheter för sanktioner mot arbetsgivare som inte betalar ut den lön som de erbjudit, eller som missköter sig på andra sätt, kommer minska andelen oseriösa arbetsgivare. Detta kommer gynna alla och ge ett tydligt ramverk för vad som gäller. Jag tror även att ett bättre fungerande och effektivt system för arbetskraftsmigration kommer göra att seriösa arbetsgivare blir mer intresserade av att anställa arbetskraft utanför Europa och systemet kan bättre fylla sitt syfte, säger Mattias Schulstad.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.