Kritiken mot regeringens sjukförsäkringsreform är stark. 44 procent anser att reformen har påverkat deras bild av regeringen negativt, enligt en ny LO-rapport.

För sex år sedan drev regeringen igenom en sjukförsäkringsreform. Sedan dess har kritiker menat att systemet är fyrkantigt och tidsgränserna, som styr ersättningen, för snäva.

I en LO-rapport, som bygger på en undersökning gjord av Novus Opinion, där 1000 personer i åldrarna 18 till 74 år blivit tillfrågade, framkommer det att sjukförsäkringsreformen har bidragit till en negativ syn på regeringen.

44 procent av de tillfrågade säger att deras bild av regeringen har påverkats negativt av sjukförsäkringsreformen. Nio procent har däremot fått en mer positiv bild av regeringen.

Den grupp som är mest negativ till de nya sjukförsäkringsreglerna, som infördes 2008, är de som själva varit sjukskrivna. Hela 61 procent i denna grupp uppger att deras bild av regeringen har påverkats negativt. Av de som inte varit sjukskrivna anser 41 procent ha fått en mer negativ bild av regeringen på grund av sjukförsäkringsreformen.

Bilden av huruvida man får en rättsäker prövning av Försäkringskassan är mer negativ bland de sjukskrivna. I denna grupp svarade 53 procent att de inte tror att de får en rättsäker behandling av Försäkringskassan. Bland personer som saknar erfarenhet av att leva på sjukersättning svarade 45 procent att de upplevber att Försäkringskassan inte ger en rättsäker prövning.

En stor andel anser att tidsgränserna i sjukförsäkringen är för snäva. 85 procent tycker det är fel att fortsatt sjuka personer blir av med sin ersättning efter att ha passerat ”en politiskt beslutad tidsgräns”, som det står i rapporten. Exempelvis anser 44 procent att det är fel att en sjukskrivning kan avslutas efter sex månader om den sjukskrivne kan ta ett jobb. 42 procent tycker däremot att sexmånadersgränsen är bra.

Enligt LO:s rapport är också kvinnor mer kritiska till sjukförsäkringsreformen än män.