ANSTÄLLNINGSVILLKOR För många svenskar har otrygga anställningar, anser LO, som nu begär förhandling med Svenskt Näringsliv. »Vi står inte längre med mössan i handen, idag står vi med mobilen i handen, livrädda för att missa det där samtalet«, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
I dag meddelade LO-förbunden att man gemensamt kommer att begära förhandling med sin motpart Svenskt Näringsliv. Fackförbunden har identifierat ett antal områden som behöver förbättras: fler löntagare med trygga anställningar, avskaffa permanent bruk av bemanningspersonal och bättre möjligheter till kompetensutveckling. Alla 14 förbund står bakom initiativet.
– Heltid tillsvidareanställning ska vara norm för hela arbetsmarknaden, allting annat undantag, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Fackförbundets Handels medlemmar har varit särskilt berörda av otrygga anställningar, sju av tio handelsmedlemmar är deltids- eller visstidsanställda, sa Handels ordförande Susanna Gideonsson på dagens presskonferens.
– Jag är otroligt stolt över att vi nu ska ta kampen mot den otrygghet som sprider sig i samhället, sa Gideonsson, och liknande Lagen om anställningsskydd, LAS, vid en schweizerost – full av håll och lätt att hyvla.
– LAS fungerar inte. Oavsett om du är tillsvidareanställd eller heltidsanställd kan du aldrig vara trygg. Över en natt kan din situation förändras.
Las är som en schweizerost, full av håll och lätt att hyvla.
Kommunals ordförande Tobias Baudin, säger att Kommunal drivit frågan inom LO länge. I dag har var tredje kommunalmedlem en otrygg anställning.
– Vi startade den här rörelsen för att vi var förbannade på daglöneriet. Vi står inte längre med mössan i handen, idag står vi med mobilen i handen, livrädda för att missa det där samtalet.
LO:s samordning om tryggare anställningar kommer i ett skede då avtalsrörelsen når sitt slut. De allra flesta förbund har redan tecknat treåriga avtal. Att LO inte tidigare gemensamt tagit ställning mot otrygga anställningar, menar Baudin beror på att det funnits brist på samsyn i förbundet.
– Det har funnits mycket motsättningar i LO-förbunden genom åren, det är bara att erkänna. Men jag har varit med ett tag och jag ser en attitydförändring inom förbunden, det finns större förståelse för varandras problem nu, säger Tobias Baudin.
– Vi har olika problem och vi kanske behöver olika regleringar. Det viktiga är att vi har en gemensam sjukdomsinsikt och gemensamt tar fram en medicin som gör att vi får ordning på svensk arbetsmarknad, säger Susana Gideonsson.
Med på presskonferensen fanns också Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin. Elektriker är ett mansdominerat yrke, där arbetsgivare traditionellt sätt erbjudit trygga anställningar.
– Vi kan inte längre stå och titta på. Vi ser också att om vi inte gör någonting nu så är det något som kommer att spilla över på vår bransch så småningom.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.