S-kongress Jobben, brottsligheten och skolan stod i fokus när Stefan Löfven i dag presenterade partistyrelsens förslag till S-kongressen. »Det som oroar mig mest är att klyftorna fortfarande växer i vårt land«, sa statsministern.
På fredagsmorgonen höll statsminister Stefan Löfven (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad en pressträff där de presenterade partistyrelsens förslag inför S-kongressen i april.
– Det som oroar mig mest är att klyftorna fortfarande växer i vårt land. Mellan stad och land, mellan de som har lång respektive kort utbildning, mellan fattig och rik och mellan de som bott här hela sitt liv och de som precis har kommit hit, sa Stefan Löfven på pressträffen.
Fem politiska områden lyftes fram – jobben, migrationspolitiken, brottsligheten, välfärden samt fokus på hela landet.
Alla som kan jobba ska jobba, målet om att nå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ligger fast, även om det blivit tuffare att nå målet.
– Kraven på den enskilde ökar. Alla arbetslösa ska göra sig anställningsbara. Fler utländska kvinnor ska in på arbetsmarknaden. Etableringsersättningen ska kunna dras in för dem som inte aktivt söker arbete, sa Löfven.
När det gäller brottsligheten sa statsministern att det inte räcker med skärpta straff.
– Det effektivaste sättet att hindra unga människor att välja kriminalitet är att erbjuda något bättre, ett första jobb, möjligheten att flytta hemifrån.
Migrationspolitiken ska inte skilja sig väsentligt från övriga länder inom EU.
– Vi har en gemensam yttre gräns, en fri rörlighet och det förutsätter ett fungerande asylsystem inom EU.
Vidare vill partistyrelsen se ökade regionala satsningar. Myndigheter ska flyttas från Stockholm och fler bostäder ska byggas.
– Alla ska ha en trygg välfärd och tillgång till en bra service, sa partisekreteraren Lena Rådström Baastad.
Gällande skolan föreslår partistyrelsen bland annat en förlängd skolplikt till 18 år och en obligatorisk lovskola. Hon pekade även på att mer resurser behövs till välfärden.
– Jag är väldigt orolig över att ojämlikheten i skolan växer. Det behöver mer resurser till skolor och elever som behöver det mest.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.