Ny taktik från Löfven mot SD i partiledardebatten. Förhoppningsvis ger det en tydligare höger-vänster-konflikt, med SD som förlorare.
Partiledardebatten dominerades av säkerheten i en orolig värld, resurser till polisen och till de områden där segregation och arbetslöshet är som störst. Flera av partiledarna lyfte krav vid offentlig upphandling och vinst i välfärden. Sjukvårdsfrågor kom upp som en bubblare, medan skolfrågorna var märkligt frånvarande, utom en kort stund när Jan Björklund hade ordet.
Intressant att notera att Stefan Löfven verkar har bytt taktik mot SD. I söndagens Agendadebatt kallade han dem nazistiska, vilket SD raskt svarade med att KU-anmäla honom för. Hur smart det var kan man ju fundera över om KU om någon månad börjar gräva i huruvida SD faktiskt hade nazikopplingar under nittiotalets mitt.
Men i dag talade statsministern om andra frågor i replikskiftena med Jimmie Åkesson: varför SD talar så varmt om pensionärers villkor men sedan röstar ner en budget som försöker utjämna skatteklyftan mellan pensionärer och vanliga löntagare. Varför de plötsligt har svängt i frågan om vinst i välfärden. Och återigen frågan om varför SD plötsligt svängt i frågan om vilka krav man ska få ställa i offentlig upphandling. Är detta en ny strategi så ska det bli spännande att se om den kan vara mer effektiv.
Förhoppningsvis kan så vara fallet, och ge en tydligare höger-vänster-konflikt. Det blir i alla fall tydligt hur få svar Jimmie Åkesson har, och han trasslar in sig i krångliga bortförklaringar för att lämna sakfrågan. Det betyder inte att man inte ska påpeka vilket parti man har att göra med, och vilka rötter SD har. Men kanske ska huvudkonflikten ligga någon annanstans.
Sammantaget var det också fantastiskt skönt att slippa ett helt debattblock om regeringsfrågan, i jämförelse med helgens Agendadebatt. Det är två år kvar av mandatperioden. Massor av tid för att föreslå, debattera och förhoppningsvis genomföra gedigna politiska reformer, istället för att prata om vem som ska regera med vem.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.