Jämställdhet Inkomstskillnaderna mellan könen ökar. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet.
En ny rapport från Medlingsinstitutet visar att den genomsnittliga inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 1,2 procent mellan 2020 och 2022. Men utvecklingen ser annorlunda ut beroende på vilket mått man använder, påpekar myndighetens generaldirektör Irene Wennemo.
Om man jämför medianinkomsten, den mittersta lönen i observationen, har skillnaden minskat med 0,5 procent under perioden, till 18,4 procent.
– De genomsnittliga skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det är till stor del en effekt av att gruppen med de allra högsta inkomsterna, där männen är överrepresenterade, drar ifrån. Samtidigt minskar skillnaderna i en stor del av befolkningen, säger Irene Wennemo i ett pressmeddelande.
Långsammare ökning av jämställdhet
Rapporten visar också skillnader mellan mäns och kvinnors livsinkomster, de sammanlagda inkomsterna under hela livet, efter vilka årtionden de är födda. Mellan individer födda 1950 var livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder 26,9 procent. Medan männen tjänat ihop 18,4 miljoner kronor hade kvinnorna tjänat 13,4 miljoner kronor.
Det visas också att livsinkomstskillnaderna har minskat mellan män och kvinnor födda 1950 och 1980. För individer födda 1950 var skillnaden 36,2 procent vid 40 års ålder, och för individer födda 1980 var skillnaden 21,7 procent vid 40 års ålder. En minskning med 14,5 procent.
– Det stora genombrottet för en ökad jämställdhet som skedde på 1970- och 1980-talen syns tydligt i statistiken. Det innebär att kvinnors och mäns inkomster närmade sig varandra. Efter denna period går utvecklingen långsammare, säger Irene Wennemo.
Det är andra gången Medlingsinstitutet fått i uppdrag av regeringen att göra en jämställdhetsanalys av inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Första gången var 2020.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.